Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Effekter av interventioner med djur vid omvårdnad av äldre

Grönqvist, Catharina ; Hägerklint, Karin and Sjöholm, Eva (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Demenssjukdomar, depression och kardiovaskulära sjukdomar är vanliga hälsoproblem som ofta drabbar den äldre befolkningen. Då tidigare studier visat att djur som vårdare har givit hälsovinster till personer drabbade av dessa sjukdomar finns det anledning att ytterligare belysa djur som vårdare. Syfte: Studiens syfte var att belysa vilka effekter vårdande djur har på vanliga hälsoproblem hos äldre, särskilt demens, kardiovaskulära sjukdomar och depression. Metod: Denna studie genomfördes som en litteraturstudie där tio studier som berör detta område har analyserats med integrerad analys. Resultat: Denna litteraturstudie visar att interventioner med vårdande djur kan ha positiva effekter på blodtryck, oro och depressiva symtom för äldre. För... (More)
Demenssjukdomar, depression och kardiovaskulära sjukdomar är vanliga hälsoproblem som ofta drabbar den äldre befolkningen. Då tidigare studier visat att djur som vårdare har givit hälsovinster till personer drabbade av dessa sjukdomar finns det anledning att ytterligare belysa djur som vårdare. Syfte: Studiens syfte var att belysa vilka effekter vårdande djur har på vanliga hälsoproblem hos äldre, särskilt demens, kardiovaskulära sjukdomar och depression. Metod: Denna studie genomfördes som en litteraturstudie där tio studier som berör detta område har analyserats med integrerad analys. Resultat: Denna litteraturstudie visar att interventioner med vårdande djur kan ha positiva effekter på blodtryck, oro och depressiva symtom för äldre. För gruppen demenssjuka har även minskningar av agiterat och aggressivt beteende observerats samt ökning av positivt utåtriktat socialt beteende. Då de hälsoproblem där vårdande djur visat positiva effekter är vanligt förekommande kan resultatet i denna studie vara av intresse för hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med äldre. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Grönqvist, Catharina ; Hägerklint, Karin and Sjöholm, Eva
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
djur, äldre, demens, depression, oro
language
Swedish
id
2532072
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532072,
  abstract     = {{Demenssjukdomar, depression och kardiovaskulära sjukdomar är vanliga hälsoproblem som ofta drabbar den äldre befolkningen. Då tidigare studier visat att djur som vårdare har givit hälsovinster till personer drabbade av dessa sjukdomar finns det anledning att ytterligare belysa djur som vårdare. Syfte: Studiens syfte var att belysa vilka effekter vårdande djur har på vanliga hälsoproblem hos äldre, särskilt demens, kardiovaskulära sjukdomar och depression. Metod: Denna studie genomfördes som en litteraturstudie där tio studier som berör detta område har analyserats med integrerad analys. Resultat: Denna litteraturstudie visar att interventioner med vårdande djur kan ha positiva effekter på blodtryck, oro och depressiva symtom för äldre. För gruppen demenssjuka har även minskningar av agiterat och aggressivt beteende observerats samt ökning av positivt utåtriktat socialt beteende. Då de hälsoproblem där vårdande djur visat positiva effekter är vanligt förekommande kan resultatet i denna studie vara av intresse för hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med äldre.}},
  author       = {{Grönqvist, Catharina and Hägerklint, Karin and Sjöholm, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Effekter av interventioner med djur vid omvårdnad av äldre}},
  year         = {{2010}},
}