Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Förband och smärtlindring vid omläggning av brännskador och donatorställe hos vuxna

Silfverberg, Monica and Karlström, Britt-Marie (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Brännskador är smärtsamma och kräver snabb och effektiv behandling. Därför är det av stor betydelse att finna de förband och den smärtlindring som hjälper patienten bäst. Syftet med studien var att belysa olika förbands egenskaper och effekter, samt effekten av patientkontrollerad smärtlindring i samband med omläggning av akuta brännskador och donatorställe hos vuxna. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet presenteras under tre huvudrubriker: ”Förband över donatorstället” och ”Förband över brännskadan” där det visades att det var stor skillnad på smärtintensitet och omläggningsfrekvens beroende på vilket förband som valdes. ”Patientkontrollerad analgesi” visade sig vara en... (More)
Brännskador är smärtsamma och kräver snabb och effektiv behandling. Därför är det av stor betydelse att finna de förband och den smärtlindring som hjälper patienten bäst. Syftet med studien var att belysa olika förbands egenskaper och effekter, samt effekten av patientkontrollerad smärtlindring i samband med omläggning av akuta brännskador och donatorställe hos vuxna. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet presenteras under tre huvudrubriker: ”Förband över donatorstället” och ”Förband över brännskadan” där det visades att det var stor skillnad på smärtintensitet och omläggningsfrekvens beroende på vilket förband som valdes. ”Patientkontrollerad analgesi” visade sig vara en effektiv smärtlindringsmetod, som patienterna valde framför traditionell smärtlindring. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Silfverberg, Monica and Karlström, Britt-Marie
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
brännskador, effekter, egenskaper, förband, pca, smärtlindring
language
Swedish
id
2532104
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532104,
  abstract     = {{Brännskador är smärtsamma och kräver snabb och effektiv behandling. Därför är det av stor betydelse att finna de förband och den smärtlindring som hjälper patienten bäst. Syftet med studien var att belysa olika förbands egenskaper och effekter, samt effekten av patientkontrollerad smärtlindring i samband med omläggning av akuta brännskador och donatorställe hos vuxna. Metoden var en litteraturstudie där nio vetenskapliga artiklar granskades och analyserades. Resultatet presenteras under tre huvudrubriker: ”Förband över donatorstället” och ”Förband över brännskadan” där det visades att det var stor skillnad på smärtintensitet och omläggningsfrekvens beroende på vilket förband som valdes. ”Patientkontrollerad analgesi” visade sig vara en effektiv smärtlindringsmetod, som patienterna valde framför traditionell smärtlindring.}},
  author       = {{Silfverberg, Monica and Karlström, Britt-Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Förband och smärtlindring vid omläggning av brännskador och donatorställe hos vuxna}},
  year         = {{2009}},
}