Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrars upplevelse av information vid operabel hjärtmissbildning hos det nyfödda barnet

Asp, Ann and Sixtander, Josefine (2009)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet var att beskriva föräldrars (n=14) upplevelse av information om sitt nyfödda barns hjärtmissbildning som åtgärdats i nyföddhetsperioden. Analysmetoden var innehållsanalys. Resultatet visade att temat i den latenta analysen indikerade föräldrars känslomässiga pendling mellan kaos och förtröstan med svårighet att ta till sig information. Före diagnos framkom svikna förhoppningar med bibehållet hopp, det avslöjande kroppsspråket, övergivenhetskänsla samt mammans känsla för barnets tillstånd ignoreras. Vid information om diagnos upplevdes att känslomässig förvirring hindrade förståelsen, en schematisk bild och enkelt språk gav förståelse samt insikt om hjärtmissbildningen dämpade känslan för barnet. Den diagnostiska processen var en... (More)
Syftet var att beskriva föräldrars (n=14) upplevelse av information om sitt nyfödda barns hjärtmissbildning som åtgärdats i nyföddhetsperioden. Analysmetoden var innehållsanalys. Resultatet visade att temat i den latenta analysen indikerade föräldrars känslomässiga pendling mellan kaos och förtröstan med svårighet att ta till sig information. Före diagnos framkom svikna förhoppningar med bibehållet hopp, det avslöjande kroppsspråket, övergivenhetskänsla samt mammans känsla för barnets tillstånd ignoreras. Vid information om diagnos upplevdes att känslomässig förvirring hindrade förståelsen, en schematisk bild och enkelt språk gav förståelse samt insikt om hjärtmissbildningen dämpade känslan för barnet. Den diagnostiska processen var en känslomässig berg och dalbana innan rätt diagnos, men medkänsla underlättade diagnosprocessen. Efter operation upplevdes efterlängtad information, överlämnande av barnets vård till den goda intensivvården, att bli förälder på vårdavdelningen, den tålmodiga personalen och gemenskap med andra föräldrar. Vid utskrivning framkom att successiv utskrivning ingav mod, det oroliga föräldraansvarets lindring och att föräldrar sökte bekräftelse på information. Ytterligare forskning behövs om föräldrars upplevelser av hjärtfel som kan korrigeras i nyföddhetsperioden och som inte är av så allvarlig art. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Asp, Ann and Sixtander, Josefine
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
föräldrar, hjärtmissbildning, information, upplevelse, intervjustudie, innehållsanalys
language
Swedish
id
2532119
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532119,
  abstract     = {{Syftet var att beskriva föräldrars (n=14) upplevelse av information om sitt nyfödda barns hjärtmissbildning som åtgärdats i nyföddhetsperioden. Analysmetoden var innehållsanalys. Resultatet visade att temat i den latenta analysen indikerade föräldrars känslomässiga pendling mellan kaos och förtröstan med svårighet att ta till sig information. Före diagnos framkom svikna förhoppningar med bibehållet hopp, det avslöjande kroppsspråket, övergivenhetskänsla samt mammans känsla för barnets tillstånd ignoreras. Vid information om diagnos upplevdes att känslomässig förvirring hindrade förståelsen, en schematisk bild och enkelt språk gav förståelse samt insikt om hjärtmissbildningen dämpade känslan för barnet. Den diagnostiska processen var en känslomässig berg och dalbana innan rätt diagnos, men medkänsla underlättade diagnosprocessen. Efter operation upplevdes efterlängtad information, överlämnande av barnets vård till den goda intensivvården, att bli förälder på vårdavdelningen, den tålmodiga personalen och gemenskap med andra föräldrar. Vid utskrivning framkom att successiv utskrivning ingav mod, det oroliga föräldraansvarets lindring och att föräldrar sökte bekräftelse på information. Ytterligare forskning behövs om föräldrars upplevelser av hjärtfel som kan korrigeras i nyföddhetsperioden och som inte är av så allvarlig art.}},
  author       = {{Asp, Ann and Sixtander, Josefine}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrars upplevelse av information vid operabel hjärtmissbildning hos det nyfödda barnet}},
  year         = {{2009}},
}