Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Livskvalitet hos informella vårdare till personer med demens

Granqvist, David (2005)
Department of Health Sciences
Abstract
Introduktion: Informella vårdare är en viktig samhällsresurs då de svarar för den övervägande delen av den annars kostnadskrävande demensvården. På grund av demografiska förändringar i Sverige kommer andelen dementa att öka i framtiden, varför informella vårdares insats ökar i värde. Samhället har ett ansvar och en skyldighet att förvalta den resurs informella vårdare utgör.Syfte: Att undersöka livskvalitet hos informella vårdare till personer med demenssjukdomars, samt vilka faktorer som har betydelse för deras livskvalitet.Metod: (Litteraturstudie) Integrerad analys av tio artiklar funna genom sökning i PubMed.Resultat: Studien fann att informella vårdare har en betydande livskvalitetssänkning, samt att sänkningen berodde på graden av... (More)
Introduktion: Informella vårdare är en viktig samhällsresurs då de svarar för den övervägande delen av den annars kostnadskrävande demensvården. På grund av demografiska förändringar i Sverige kommer andelen dementa att öka i framtiden, varför informella vårdares insats ökar i värde. Samhället har ett ansvar och en skyldighet att förvalta den resurs informella vårdare utgör.Syfte: Att undersöka livskvalitet hos informella vårdare till personer med demenssjukdomars, samt vilka faktorer som har betydelse för deras livskvalitet.Metod: (Litteraturstudie) Integrerad analys av tio artiklar funna genom sökning i PubMed.Resultat: Studien fann att informella vårdare har en betydande livskvalitetssänkning, samt att sänkningen berodde på graden av vårdbelastning och upplevt socialt stöd eller upplevd inskränkning på vårdarnas sociala liv.Slutsats: Genom tidigt insättande av interventioner som minskar vårdbördan hos informella vårdare, kan en högre livskvalitet hos dessa bibehållas. Något som sannolikt även leder till att vårdare väljer att vårda sin närstående längre tid i hemmet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Granqvist, David
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
demens, informella vårdare, livskvalitet, hemsjukvård
language
Swedish
id
2532167
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532167,
  abstract     = {{Introduktion: Informella vårdare är en viktig samhällsresurs då de svarar för den övervägande delen av den annars kostnadskrävande demensvården. På grund av demografiska förändringar i Sverige kommer andelen dementa att öka i framtiden, varför informella vårdares insats ökar i värde. Samhället har ett ansvar och en skyldighet att förvalta den resurs informella vårdare utgör.Syfte: Att undersöka livskvalitet hos informella vårdare till personer med demenssjukdomars, samt vilka faktorer som har betydelse för deras livskvalitet.Metod: (Litteraturstudie) Integrerad analys av tio artiklar funna genom sökning i PubMed.Resultat: Studien fann att informella vårdare har en betydande livskvalitetssänkning, samt att sänkningen berodde på graden av vårdbelastning och upplevt socialt stöd eller upplevd inskränkning på vårdarnas sociala liv.Slutsats: Genom tidigt insättande av interventioner som minskar vårdbördan hos informella vårdare, kan en högre livskvalitet hos dessa bibehållas. Något som sannolikt även leder till att vårdare väljer att vårda sin närstående längre tid i hemmet.}},
  author       = {{Granqvist, David}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Livskvalitet hos informella vårdare till personer med demens}},
  year         = {{2005}},
}