Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Nyutexaminerade sjuksköterskors copingstrategier för att hantera stress

Bergström, Eva (2007)
Department of Health Sciences
Abstract
Stress är idag en av de främsta anledningarna till ohälsa. Den arbetsmiljö sjuksköterskor arbetat i innebär ett högt tempo, många krav i kombination med mycket ansvar. Som nyutexaminerad är kraven och ansvaret mer påtagligt då de samtidigt som de utför sitt arbete och presterar enligt de krav som ställs måste hitta sin identitet som sjuksköterska. Syftet var att undersöka nyutexaminerade sjuksköterskors copingstrategier för att hantera stress. En kvantitativ ansats användes och data samlades in via intervjuer. Som analysmetod användes en tematisk innehållsanalys. I analysen framkom att nyutexaminerade sjuksköterskor har en utveckling att från att i början ha använt sig av undvikande coping utvecklas mot att använda känslofokuserad coping... (More)
Stress är idag en av de främsta anledningarna till ohälsa. Den arbetsmiljö sjuksköterskor arbetat i innebär ett högt tempo, många krav i kombination med mycket ansvar. Som nyutexaminerad är kraven och ansvaret mer påtagligt då de samtidigt som de utför sitt arbete och presterar enligt de krav som ställs måste hitta sin identitet som sjuksköterska. Syftet var att undersöka nyutexaminerade sjuksköterskors copingstrategier för att hantera stress. En kvantitativ ansats användes och data samlades in via intervjuer. Som analysmetod användes en tematisk innehållsanalys. I analysen framkom att nyutexaminerade sjuksköterskor har en utveckling att från att i början ha använt sig av undvikande coping utvecklas mot att använda känslofokuserad coping för att i slutändan mer och mer använda sig av problemfokuserad coping. Utifrån resultat och analys kunde en slutsats dras som säger att det är viktigt att medvetandegöra möjligheterna med att kunna använda effektiva och varierade copingstrategier och att nyutexaminerade sjuksköterskor inte alltid besitter de redskap och den kunskap som krävs för att välja bästa möjliga copingstrategi för varje individuellt tillfälle. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergström, Eva
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ studie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
stress, copingstrategier, nyutexaminerade sjuksköterskor
language
Swedish
id
2532194
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532194,
  abstract     = {{Stress är idag en av de främsta anledningarna till ohälsa. Den arbetsmiljö sjuksköterskor arbetat i innebär ett högt tempo, många krav i kombination med mycket ansvar. Som nyutexaminerad är kraven och ansvaret mer påtagligt då de samtidigt som de utför sitt arbete och presterar enligt de krav som ställs måste hitta sin identitet som sjuksköterska. Syftet var att undersöka nyutexaminerade sjuksköterskors copingstrategier för att hantera stress. En kvantitativ ansats användes och data samlades in via intervjuer. Som analysmetod användes en tematisk innehållsanalys. I analysen framkom att nyutexaminerade sjuksköterskor har en utveckling att från att i början ha använt sig av undvikande coping utvecklas mot att använda känslofokuserad coping för att i slutändan mer och mer använda sig av problemfokuserad coping. Utifrån resultat och analys kunde en slutsats dras som säger att det är viktigt att medvetandegöra möjligheterna med att kunna använda effektiva och varierade copingstrategier och att nyutexaminerade sjuksköterskor inte alltid besitter de redskap och den kunskap som krävs för att välja bästa möjliga copingstrategi för varje individuellt tillfälle.}},
  author       = {{Bergström, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Nyutexaminerade sjuksköterskors copingstrategier för att hantera stress}},
  year         = {{2007}},
}