Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Patientundervisningens betydelse för egenvården vid diabetes typ 2

Lundberg, Anja and Olsson, Pia (2006)
Department of Health Sciences
Abstract
Det har visat sig att patientundervisning har god effekt på egenvården vid diabetes typ 2. Syftet med studien var att belysa betydelsefulla faktorer i patientundervisningen som har en inverkan på egenvården vid diabetes typ 2. Metoden var en litteraturstudie där granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar, såväl kvalitativa som kvantitativa genomfördes. Resultatet visade att kunskap var en viktig faktor för att uppnå compliance vid livsstilsförändring, men kunskap var inte avgörande, den måste också kunna omsättas i det dagliga livet. Stöd i olika former har stor betydelse då en livsstilsförändring är en svår och tidskrävande process. I modern diabeteshantering är patientutbildning en väletablerad komponent. Det finns dock inte... (More)
Det har visat sig att patientundervisning har god effekt på egenvården vid diabetes typ 2. Syftet med studien var att belysa betydelsefulla faktorer i patientundervisningen som har en inverkan på egenvården vid diabetes typ 2. Metoden var en litteraturstudie där granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar, såväl kvalitativa som kvantitativa genomfördes. Resultatet visade att kunskap var en viktig faktor för att uppnå compliance vid livsstilsförändring, men kunskap var inte avgörande, den måste också kunna omsättas i det dagliga livet. Stöd i olika former har stor betydelse då en livsstilsförändring är en svår och tidskrävande process. I modern diabeteshantering är patientutbildning en väletablerad komponent. Det finns dock inte någon optimal design för hur ett utbildningsprogram ska se ut idag.Utbildningen ska anpassas efter varje patients behov och resurser. Fördelen med individuell utbildning är att den skräddarsys efter varje patients behov, medan en utbildning baserad i grupp ger möjlighet för patienten att dela upplevelser och tankar med andra i samma situation. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundberg, Anja and Olsson, Pia
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
diabetes mellitus typ-2, egenvård, patientundervisning, livsstil, compliance
language
Swedish
id
2532232
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532232,
  abstract     = {{Det har visat sig att patientundervisning har god effekt på egenvården vid diabetes typ 2. Syftet med studien var att belysa betydelsefulla faktorer i patientundervisningen som har en inverkan på egenvården vid diabetes typ 2. Metoden var en litteraturstudie där granskning och analys av tio vetenskapliga artiklar, såväl kvalitativa som kvantitativa genomfördes. Resultatet visade att kunskap var en viktig faktor för att uppnå compliance vid livsstilsförändring, men kunskap var inte avgörande, den måste också kunna omsättas i det dagliga livet. Stöd i olika former har stor betydelse då en livsstilsförändring är en svår och tidskrävande process. I modern diabeteshantering är patientutbildning en väletablerad komponent. Det finns dock inte någon optimal design för hur ett utbildningsprogram ska se ut idag.Utbildningen ska anpassas efter varje patients behov och resurser. Fördelen med individuell utbildning är att den skräddarsys efter varje patients behov, medan en utbildning baserad i grupp ger möjlighet för patienten att dela upplevelser och tankar med andra i samma situation.}},
  author       = {{Lundberg, Anja and Olsson, Pia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Patientundervisningens betydelse för egenvården vid diabetes typ 2}},
  year         = {{2006}},
}