Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Relationer mellan dementa patienter och vårdareur ett vårdarpespektiv

Hübel Axelsson, Marie (1997)
Department of Health Sciences
Abstract
Syftet med studien var att undersöka mötet mellan vårdare och dementa patienter samt dokumentationens betydelse för relationen utifrån ett vårdarperspektiv. På ett gruppboende för dementa patienter genomfördes observerationer under morgonomvårdnaden. Intervjuer och granskning av omvårdnadsjournaler genomfördes i samband med observationerna.Osäkerhet och konflikt, liksom strävan att förstå patienternas beteende dominerar vårdarnas beskrivningar av morgontoalettsituationerna.Samband mellan samspelskvalitet, patienternas förmåga att ge feedback samt dokumentationens omfattning faställdes. Ömsesidigt samspel kännetecknades av att patienterna var verbalt aktiva och hade förmåga att ge såväl positiv som negativ feedback. Vårdarna anpassade sig... (More)
Syftet med studien var att undersöka mötet mellan vårdare och dementa patienter samt dokumentationens betydelse för relationen utifrån ett vårdarperspektiv. På ett gruppboende för dementa patienter genomfördes observerationer under morgonomvårdnaden. Intervjuer och granskning av omvårdnadsjournaler genomfördes i samband med observationerna.Osäkerhet och konflikt, liksom strävan att förstå patienternas beteende dominerar vårdarnas beskrivningar av morgontoalettsituationerna.Samband mellan samspelskvalitet, patienternas förmåga att ge feedback samt dokumentationens omfattning faställdes. Ömsesidigt samspel kännetecknades av att patienterna var verbalt aktiva och hade förmåga att ge såväl positiv som negativ feedback. Vårdarna anpassade sig också till patienterna och gav ej uttryck för osäkerhet och maktlöshet i så stor utsträckning. Dokumentationen dominerades av handlingsorienterade observationer av somatisk karaktär som sällan tolkades eller utvärderades.Psykosociala aspekter togs i omvårdnadsjournalen endast upp för de patienter som deltog i ömsesidigt samspel med vårdarna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hübel Axelsson, Marie
supervisor
organization
alternative title
Har omvårdnadsjournalen inflytande på relationenskvalitet?
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
demensjukdom, relation, omvårdnadsjournal, dokumentation
language
Swedish
id
2532266
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532266,
  abstract     = {{Syftet med studien var att undersöka mötet mellan vårdare och dementa patienter samt dokumentationens betydelse för relationen utifrån ett vårdarperspektiv. På ett gruppboende för dementa patienter genomfördes observerationer under morgonomvårdnaden. Intervjuer och granskning av omvårdnadsjournaler genomfördes i samband med observationerna.Osäkerhet och konflikt, liksom strävan att förstå patienternas beteende dominerar vårdarnas beskrivningar av morgontoalettsituationerna.Samband mellan samspelskvalitet, patienternas förmåga att ge feedback samt dokumentationens omfattning faställdes. Ömsesidigt samspel kännetecknades av att patienterna var verbalt aktiva och hade förmåga att ge såväl positiv som negativ feedback. Vårdarna anpassade sig också till patienterna och gav ej uttryck för osäkerhet och maktlöshet i så stor utsträckning. Dokumentationen dominerades av handlingsorienterade observationer av somatisk karaktär som sällan tolkades eller utvärderades.Psykosociala aspekter togs i omvårdnadsjournalen endast upp för de patienter som deltog i ömsesidigt samspel med vårdarna.}},
  author       = {{Hübel Axelsson, Marie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Relationer mellan dementa patienter och vårdareur ett vårdarpespektiv}},
  year         = {{1997}},
}