Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans förhållningssätt till akut smärta och smärtlindring

Alth, Ellen and Samuelsson, Madelene (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Akut smärta är en av de vanligaste orsakerna till att patienter uppsöker sjukvård. Sjuksköterskans förhållningssätt är viktigt vid smärtlindring eftersom det är sjuksköterskan som observerar patienten och som ska ha kunskap att identifiera patientens tecken på smärta. Syftet med studien var att belysa faktorer som har betydelse för hur sjuksköterskan förhåller sig till smärtbehandling vid akut smärta. En litteraturstudie gjordes där elva vetenskapliga artiklar granskades och analyserades, det var både kvalitativa och kvantitativa artiklar. Resultatet visade att innan smärtutbildning bedömde sjuksköterskorna lägre VAS-värde än vad patienterna uppgav. Efter smärtutbildning för sjuksköterskor fick patienterna effektivare smärtbehandling,... (More)
Akut smärta är en av de vanligaste orsakerna till att patienter uppsöker sjukvård. Sjuksköterskans förhållningssätt är viktigt vid smärtlindring eftersom det är sjuksköterskan som observerar patienten och som ska ha kunskap att identifiera patientens tecken på smärta. Syftet med studien var att belysa faktorer som har betydelse för hur sjuksköterskan förhåller sig till smärtbehandling vid akut smärta. En litteraturstudie gjordes där elva vetenskapliga artiklar granskades och analyserades, det var både kvalitativa och kvantitativa artiklar. Resultatet visade att innan smärtutbildning bedömde sjuksköterskorna lägre VAS-värde än vad patienterna uppgav. Efter smärtutbildning för sjuksköterskor fick patienterna effektivare smärtbehandling, behövde mindre mängd analgetika och kortare vårdtid. Med hjälp av generella ordinationer gällande analgetika kunde sjuksköterskorna smärtlindra patienterna tidigare än om de var tvungna att vänta på ordination från läkare. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Alth, Ellen and Samuelsson, Madelene
supervisor
organization
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
akut smärta, sjuksköterska, smärta, smärtbehandling, smärtutbildning
language
Swedish
id
2532293
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532293,
  abstract     = {{Akut smärta är en av de vanligaste orsakerna till att patienter uppsöker sjukvård. Sjuksköterskans förhållningssätt är viktigt vid smärtlindring eftersom det är sjuksköterskan som observerar patienten och som ska ha kunskap att identifiera patientens tecken på smärta. Syftet med studien var att belysa faktorer som har betydelse för hur sjuksköterskan förhåller sig till smärtbehandling vid akut smärta. En litteraturstudie gjordes där elva vetenskapliga artiklar granskades och analyserades, det var både kvalitativa och kvantitativa artiklar. Resultatet visade att innan smärtutbildning bedömde sjuksköterskorna lägre VAS-värde än vad patienterna uppgav. Efter smärtutbildning för sjuksköterskor fick patienterna effektivare smärtbehandling, behövde mindre mängd analgetika och kortare vårdtid. Med hjälp av generella ordinationer gällande analgetika kunde sjuksköterskorna smärtlindra patienterna tidigare än om de var tvungna att vänta på ordination från läkare.}},
  author       = {{Alth, Ellen and Samuelsson, Madelene}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans förhållningssätt till akut smärta och smärtlindring}},
  year         = {{2010}},
}