Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder hos barn med juvenil kronisk artrit

Magnusson, Sara and Östman, Anna (2008)
Department of Health Sciences
Abstract
Juvenil kronisk artrit (JCA) karakteriseras av inflammation i en eller flera leder som styrs av immunologiska reaktioner. Inflammationen drabbar ofta de stora lederna, exempelvis höfter, men också de mindre lederna i händer och fötter kan angripas. Symtom med kronisk smärta och stelhet är vanligt hos dessa patienter. Syftet med litteraturstudien var att identifiera och belysa sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder hos barn med JCA inom sjukvården. I litteraturstudien granskades och analyserades åtta vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att sjuksköterskan har en viktig roll i att informera både barn och föräldrar, motivera barnet till behandling, fungera som bollplank då tankar och känslor uppkommer hos barnen, ansvara för en... (More)
Juvenil kronisk artrit (JCA) karakteriseras av inflammation i en eller flera leder som styrs av immunologiska reaktioner. Inflammationen drabbar ofta de stora lederna, exempelvis höfter, men också de mindre lederna i händer och fötter kan angripas. Symtom med kronisk smärta och stelhet är vanligt hos dessa patienter. Syftet med litteraturstudien var att identifiera och belysa sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder hos barn med JCA inom sjukvården. I litteraturstudien granskades och analyserades åtta vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att sjuksköterskan har en viktig roll i att informera både barn och föräldrar, motivera barnet till behandling, fungera som bollplank då tankar och känslor uppkommer hos barnen, ansvara för en tillfredställande smärtbehandling och ge vägledning mellan barnsjukvård och vuxensjukvård. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magnusson, Sara and Östman, Anna
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie.
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
juvenil kronisk artrit, barn, omvårdnad, omvårdnadsåtgärder
language
Swedish
id
2532301
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532301,
  abstract     = {{Juvenil kronisk artrit (JCA) karakteriseras av inflammation i en eller flera leder som styrs av immunologiska reaktioner. Inflammationen drabbar ofta de stora lederna, exempelvis höfter, men också de mindre lederna i händer och fötter kan angripas. Symtom med kronisk smärta och stelhet är vanligt hos dessa patienter. Syftet med litteraturstudien var att identifiera och belysa sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder hos barn med JCA inom sjukvården. I litteraturstudien granskades och analyserades åtta vetenskapliga artiklar. I resultatet framkom att sjuksköterskan har en viktig roll i att informera både barn och föräldrar, motivera barnet till behandling, fungera som bollplank då tankar och känslor uppkommer hos barnen, ansvara för en tillfredställande smärtbehandling och ge vägledning mellan barnsjukvård och vuxensjukvård.}},
  author       = {{Magnusson, Sara and Östman, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder hos barn med juvenil kronisk artrit}},
  year         = {{2008}},
}