Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Taktil massage inom intensivvård och neonatalvård

Nilsson, Eva (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
På intensivvårdsavdelningar och neonatalavdelningar vårdas de allra svårast sjuka patienterna i en högteknologisk och ofta stressande miljö. Vårdmiljön kan påverka patienten negativt både som vuxen och som nyfödd och patientens livskvalitet beror till stor del på vårdkvaliteten. Spädbarnsmassage har visat sig gynnsamt för barnen och taktil massage används alltmer inom äldrevården. Vårdarbete innebär många möjligheter till beröring och patientens förmåga att urskilja kroppsgränsen stärks. Som intensivvårdsjuksköterska behövs ett brett arbetssätt för att ge patienterna bästa vård. Syftet med denna litteraturstudie var att samla kunskap och belysa taktil massage inom intensivvård och neonatalvård. Tio artiklar granskades och analyserades.... (More)
På intensivvårdsavdelningar och neonatalavdelningar vårdas de allra svårast sjuka patienterna i en högteknologisk och ofta stressande miljö. Vårdmiljön kan påverka patienten negativt både som vuxen och som nyfödd och patientens livskvalitet beror till stor del på vårdkvaliteten. Spädbarnsmassage har visat sig gynnsamt för barnen och taktil massage används alltmer inom äldrevården. Vårdarbete innebär många möjligheter till beröring och patientens förmåga att urskilja kroppsgränsen stärks. Som intensivvårdsjuksköterska behövs ett brett arbetssätt för att ge patienterna bästa vård. Syftet med denna litteraturstudie var att samla kunskap och belysa taktil massage inom intensivvård och neonatalvård. Tio artiklar granskades och analyserades. Fördelarna för patient, anhörig och personal lyftes fram. Resultatet visade fem kategorier: bekräftande och välbefinnande, bemötande, avslappnande och rogivande, stress, sömn. Resultatet indikerar att det finns fördelar med att ge taktil massage,både för patient, anhörig och personal och att det är en bra omvårdnadsintervention både inom intensivvård och neonatalvård om den ges med respekt för patientens integritet och sjukdomstillstånd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Eva
supervisor
organization
alternative title
En litteraturstudie
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
touch, therapeutic touch, intensive care, neonatal nursing, oxytocin, preterm infants
language
Swedish
id
2532342
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532342,
  abstract     = {{På intensivvårdsavdelningar och neonatalavdelningar vårdas de allra svårast sjuka patienterna i en högteknologisk och ofta stressande miljö. Vårdmiljön kan påverka patienten negativt både som vuxen och som nyfödd och patientens livskvalitet beror till stor del på vårdkvaliteten. Spädbarnsmassage har visat sig  gynnsamt för barnen och taktil massage används alltmer inom äldrevården. Vårdarbete innebär många möjligheter till beröring och patientens förmåga att urskilja kroppsgränsen stärks. Som intensivvårdsjuksköterska behövs ett brett arbetssätt för att ge patienterna bästa vård. Syftet med denna litteraturstudie var att samla kunskap och belysa taktil massage inom intensivvård och neonatalvård. Tio artiklar granskades och analyserades. Fördelarna för patient, anhörig och personal lyftes fram. Resultatet visade fem kategorier: bekräftande och välbefinnande, bemötande, avslappnande och  rogivande,   stress, sömn. Resultatet indikerar att det finns fördelar med att ge taktil massage,både för patient, anhörig och personal och att det är en bra omvårdnadsintervention både inom intensivvård och neonatalvård om den ges med respekt för patientens integritet och  sjukdomstillstånd.}},
  author       = {{Nilsson, Eva}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Taktil massage inom intensivvård och neonatalvård}},
  year         = {{2010}},
}