Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Äldre patienter med palliativ vård inom kvalificerad vård i hemmet

Wisniewska, Katarzyna KW (2010)
Department of Health Sciences
Abstract
Kunskapen om de äldre, oftast multisjuka personer och som har det största vårdbehovet är bristande, inte minst när det gäller palliativ vård. Studiens syfte var att beskriva äldre patienter, 65 år och däröver, med palliativ vård inom Kvalificerad Vård i Hemmet (KVH). Studien hade kvantitativ ansats. Data analyserades med jämförande och beskrivande statistisk. Undersökningsgruppen bestod av 127 patienter. Sjuksköterskor samlade in data med hjälp av ett frågeformulär och datan registrerades i en longitudinell databas som ingår i Gott Åldrande i Skåne (GÅS). Rörelsehinder och smärta var de mest förekommande hälsoproblemen. Det fanns signifikant samband mellan rörelsehinder och högt antal besök från informella vårdgivare. Maka/make/partner... (More)
Kunskapen om de äldre, oftast multisjuka personer och som har det största vårdbehovet är bristande, inte minst när det gäller palliativ vård. Studiens syfte var att beskriva äldre patienter, 65 år och däröver, med palliativ vård inom Kvalificerad Vård i Hemmet (KVH). Studien hade kvantitativ ansats. Data analyserades med jämförande och beskrivande statistisk. Undersökningsgruppen bestod av 127 patienter. Sjuksköterskor samlade in data med hjälp av ett frågeformulär och datan registrerades i en longitudinell databas som ingår i Gott Åldrande i Skåne (GÅS). Rörelsehinder och smärta var de mest förekommande hälsoproblemen. Det fanns signifikant samband mellan rörelsehinder och högt antal besök från informella vårdgivare. Maka/make/partner var den största gruppen informella vårdgivare. Hos de undersökta var förmåga att utföra PADL längre bevarad än förmåga att utföra IADL. Åldersgruppen 75-84 år rapporterade flest hälsoproblem och tog emot mest hjälp avseende både PADL och IADL. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wisniewska, Katarzyna KW
supervisor
organization
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Geriatric Nursing, Aged, 65 and over, Palliative Care, Caregivers
language
Swedish
id
2532369
date added to LUP
2012-05-04 14:25:36
date last changed
2015-12-14 13:21:26
@misc{2532369,
  abstract     = {{Kunskapen om de äldre, oftast multisjuka personer och som har det största vårdbehovet är bristande, inte minst när det gäller palliativ vård. Studiens syfte var att beskriva äldre patienter, 65 år och däröver, med palliativ vård inom Kvalificerad Vård i Hemmet (KVH). Studien hade kvantitativ ansats. Data analyserades med jämförande och beskrivande statistisk. Undersökningsgruppen bestod av 127 patienter. Sjuksköterskor samlade in data med hjälp av ett frågeformulär och datan registrerades i en longitudinell databas som ingår  i Gott Åldrande i Skåne (GÅS). Rörelsehinder och smärta var de mest förekommande hälsoproblemen. Det fanns signifikant samband mellan rörelsehinder och högt antal besök från informella vårdgivare. Maka/make/partner var den största gruppen informella vårdgivare. Hos de undersökta var förmåga att utföra PADL längre bevarad än förmåga att utföra IADL. Åldersgruppen 75-84 år rapporterade flest hälsoproblem och tog emot mest hjälp avseende både PADL och IADL.}},
  author       = {{Wisniewska, Katarzyna KW}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Äldre patienter med palliativ vård inom kvalificerad vård i hemmet}},
  year         = {{2010}},
}