Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Rehabiliteringsutbildning för arbetsledare

Kjellberg, Helén (2007)
Division of Occupational and Environmental Medicine, Lund University
Abstract (Swedish)
Som ett led i uppbyggnaden av ett effektivare rehabiliteringsarbete fick samtliga, ca 40, arbetsledare på det undersökta företaget genomgå en utbildning i rehabilitering. Syftet med arbetet var att utvärdera i vilken utsträckning rehabiliteringsutbildningen förbättrade deras kunskaper samt förändrade deras attityder att genomföra rehabiliteringsåtgärder. En enkätundersökning med mestadels bundna svarsalternativ gjordes några månader efter genomförd utbildning. Enkäten togs fram specifikt för denna utbildning då någon tidigare enkät som lämpade sig inte stod att finna. Arbetsledarna på företaget hade mycket varierande antal underställda, från 1 person till ca 250. Sjukfrånvaron var mellan 2,1 % till 7,7 % där tjänstemännen stod för den... (More)
Som ett led i uppbyggnaden av ett effektivare rehabiliteringsarbete fick samtliga, ca 40, arbetsledare på det undersökta företaget genomgå en utbildning i rehabilitering. Syftet med arbetet var att utvärdera i vilken utsträckning rehabiliteringsutbildningen förbättrade deras kunskaper samt förändrade deras attityder att genomföra rehabiliteringsåtgärder. En enkätundersökning med mestadels bundna svarsalternativ gjordes några månader efter genomförd utbildning. Enkäten togs fram specifikt för denna utbildning då någon tidigare enkät som lämpade sig inte stod att finna. Arbetsledarna på företaget hade mycket varierande antal underställda, från 1 person till ca 250. Sjukfrånvaron var mellan 2,1 % till 7,7 % där tjänstemännen stod för den lägre siffran och kollektivanställda för den högre. 71 % av arbetsledarna hade ingen tidigare utbildning i rehabilitering. Däremot ansåg 86 % av de tillfrågade att rehabiliteringsutbildning behövs för nya chefer. Vidare bejakade samtliga, utom två som ej svarade, utbildningsdeltagare frågan om utbildningen varit befogad. Drygt hälften i både den grupp som deltagit i utbildningen och i gruppen som ej deltagit uppgav att de kände behov av ytterligare utbildning/uppföljning i rehabilitering. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kjellberg, Helén
supervisor
organization
alternative title
En utvärdering av den upplevda nyttan av kursen
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
företagshälsovård, arbetsledare, utbildning, Rehabilitering
language
Swedish
additional info
Projektarbete i Företagssköterskeutbildning 2005-2007,
Lunds Universitet / Arbets- och miljömedicin Lund.

Omfattning 5 p (motsvarar 7,5 hp)
id
2536427
date added to LUP
2012-05-08 11:13:11
date last changed
2012-05-08 11:13:11
@misc{2536427,
  abstract     = {{Som ett led i uppbyggnaden av ett effektivare rehabiliteringsarbete fick samtliga, ca 40, arbetsledare på det undersökta företaget genomgå en utbildning i rehabilitering. Syftet med arbetet var att utvärdera i vilken utsträckning rehabiliteringsutbildningen förbättrade deras kunskaper samt förändrade deras attityder att genomföra rehabiliteringsåtgärder. En enkätundersökning med mestadels bundna svarsalternativ gjordes några månader efter genomförd utbildning. Enkäten togs fram specifikt för denna utbildning då någon tidigare enkät som lämpade sig inte stod att finna. Arbetsledarna på företaget hade mycket varierande antal underställda, från 1 person till ca 250. Sjukfrånvaron var mellan 2,1 % till 7,7 % där tjänstemännen stod för den lägre siffran och kollektivanställda för den högre. 71 % av arbetsledarna hade ingen tidigare utbildning i rehabilitering. Däremot ansåg 86 % av de tillfrågade att rehabiliteringsutbildning behövs för nya chefer. Vidare bejakade samtliga, utom två som ej svarade, utbildningsdeltagare frågan om utbildningen varit befogad. Drygt hälften i både den grupp som deltagit i utbildningen och i gruppen som ej deltagit uppgav att de kände behov av ytterligare utbildning/uppföljning i rehabilitering.}},
  author       = {{Kjellberg, Helén}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Rehabiliteringsutbildning för arbetsledare}},
  year         = {{2007}},
}