Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Koloniala strukturer i Ghana -en undersökning av beroendeteorin och postkolonialism

Ludwig, Petra LU and Hajdari, Valmira LU (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Med utgångspunkter i postkolonialism och beroendeteori i denna uppsats utförs en studie av postkoloniala strukturers existens i Ghana. Teorierna utgår från att dagens internationella system domineras av kapitalism där västvärlden frodas på bekostnad av de fattigare länderna i världen. Undersökningen utförs med ett fokus på ekonomiska aspekter som företagsamhet, handel och investeringar i landet. Här kommer vi fram till att utländska aktörer har en stark sammankoppling med Ghanas ekonomiska situation vilket leder till en beroendeställning för landet. Vidare återfinns något som kan tyda på en postkolonialistisk struktur i det att västerländska institutioner som IMF och Världsbanken genom kriterier tvingat landet in i diverse reformer som... (More)
Med utgångspunkter i postkolonialism och beroendeteori i denna uppsats utförs en studie av postkoloniala strukturers existens i Ghana. Teorierna utgår från att dagens internationella system domineras av kapitalism där västvärlden frodas på bekostnad av de fattigare länderna i världen. Undersökningen utförs med ett fokus på ekonomiska aspekter som företagsamhet, handel och investeringar i landet. Här kommer vi fram till att utländska aktörer har en stark sammankoppling med Ghanas ekonomiska situation vilket leder till en beroendeställning för landet. Vidare återfinns något som kan tyda på en postkolonialistisk struktur i det att västerländska institutioner som IMF och Världsbanken genom kriterier tvingat landet in i diverse reformer som bygger på ideologi från väst. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ludwig, Petra LU and Hajdari, Valmira LU
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
kapitalism, FDI, Ghana, beroendeteori, postkolonialism
language
Swedish
id
2541831
date added to LUP
2012-06-27 16:47:00
date last changed
2012-06-27 16:47:00
@misc{2541831,
  abstract     = {{Med utgångspunkter i postkolonialism och beroendeteori i denna uppsats utförs en studie av postkoloniala strukturers existens i Ghana. Teorierna utgår från att dagens internationella system domineras av kapitalism där västvärlden frodas på bekostnad av de fattigare länderna i världen. Undersökningen utförs med ett fokus på ekonomiska aspekter som företagsamhet, handel och investeringar i landet. Här kommer vi fram till att utländska aktörer har en stark sammankoppling med Ghanas ekonomiska situation vilket leder till en beroendeställning för landet. Vidare återfinns något som kan tyda på en postkolonialistisk struktur i det att västerländska institutioner som IMF och Världsbanken genom kriterier tvingat landet in i diverse reformer som bygger på ideologi från väst.}},
  author       = {{Ludwig, Petra and Hajdari, Valmira}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Koloniala strukturer i Ghana -en undersökning av beroendeteorin och postkolonialism}},
  year         = {{2012}},
}