Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Terapeuters arbete med styvfamiljer inom vuxenpsykiatri och familjerådgivning

Kilefors, Anette LU and Dahlberg, Carina LU (2012) PPTR06 20121
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur yrkesverksamma terapeuter arbetar med styvfamiljer. Vi har fördjupat oss i könsroller och vilka erfarenheter terapeuterna har utifrån detta perspektiv. Ytterligare ett fokus har varit hur barnens situation uppmärksammas i ett styvfamiljsperspektiv, då speciellt utifrån barnperspektivet och aktuell lagstiftning. Vårt material grundar sig på kvalitativa semistrukturerade frågor som ställts till yrkesverksamma terapeuter som kontinuerligt kommer i kontakt med individer/ familjer med styvfamiljs erfarenheter. Vi vände oss till familjerådgivare inom kommunal- och kyrkans familjerådgivningar samt terapeuter inom vuxenpsykiatrin. Resultaten i vår studie visade att kunskapen varierade hos de... (More)
Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur yrkesverksamma terapeuter arbetar med styvfamiljer. Vi har fördjupat oss i könsroller och vilka erfarenheter terapeuterna har utifrån detta perspektiv. Ytterligare ett fokus har varit hur barnens situation uppmärksammas i ett styvfamiljsperspektiv, då speciellt utifrån barnperspektivet och aktuell lagstiftning. Vårt material grundar sig på kvalitativa semistrukturerade frågor som ställts till yrkesverksamma terapeuter som kontinuerligt kommer i kontakt med individer/ familjer med styvfamiljs erfarenheter. Vi vände oss till familjerådgivare inom kommunal- och kyrkans familjerådgivningar samt terapeuter inom vuxenpsykiatrin. Resultaten i vår studie visade att kunskapen varierade hos de intervjuade terapeuterna om styvfamiljens komplexa sammansättning. Vidare visade det sig i undersökningen att styvfamiljer var i större behov av bekräftelse och psykoedukativa insatser. Få terapeuter arbetar med flera i rummet när man arbetar med styvfamiljsproblematik. Vad gäller könsroller upplevde terapeuterna en mer polariserad könsrollsfördelning än i traditionella kärnfamiljer. Majoriteten av terapeuterna hämtade information och kunskap direkt från de vuxna och inte från barnen själva. Samtliga terapeuter i undersökningen ansåg sig ha ett barnperspektiv samtidigt som majoriteten brast i sin skyldighet, att uppmärksamma barnen utifrån den nya lagstiftningen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Kilefors, Anette LU and Dahlberg, Carina LU
supervisor
organization
course
PPTR06 20121
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
barn, könsroller, styvfamilj, barnperspektiv
language
Swedish
id
2543359
date added to LUP
2012-06-15 17:01:43
date last changed
2012-06-15 17:01:43
@misc{2543359,
  abstract     = {{Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur yrkesverksamma terapeuter arbetar med styvfamiljer. Vi har fördjupat oss i könsroller och vilka erfarenheter terapeuterna har utifrån detta perspektiv. Ytterligare ett fokus har varit hur barnens situation uppmärksammas i ett styvfamiljsperspektiv, då speciellt utifrån barnperspektivet och aktuell lagstiftning. Vårt material grundar sig på kvalitativa semistrukturerade frågor som ställts till yrkesverksamma terapeuter som kontinuerligt kommer i kontakt med individer/ familjer med styvfamiljs erfarenheter. Vi vände oss till familjerådgivare inom kommunal- och kyrkans familjerådgivningar samt terapeuter inom vuxenpsykiatrin. Resultaten i vår studie visade att kunskapen varierade hos de intervjuade terapeuterna om styvfamiljens komplexa sammansättning. Vidare visade det sig i undersökningen att styvfamiljer var i större behov av bekräftelse och psykoedukativa insatser. Få terapeuter arbetar med flera i rummet när man arbetar med styvfamiljsproblematik. Vad gäller könsroller upplevde terapeuterna en mer polariserad könsrollsfördelning än i traditionella kärnfamiljer. Majoriteten av terapeuterna hämtade information och kunskap direkt från de vuxna och inte från barnen själva. Samtliga terapeuter i undersökningen ansåg sig ha ett barnperspektiv samtidigt som majoriteten brast i sin skyldighet, att uppmärksamma barnen utifrån den nya lagstiftningen.}},
  author       = {{Kilefors, Anette and Dahlberg, Carina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Terapeuters arbete med styvfamiljer inom vuxenpsykiatri och familjerådgivning}},
  year         = {{2012}},
}