Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Frågor om Familjemedlemmar: ett instrument för att undersöka Expressed Emotions i dyader

Ekroth, Chia LU (2012) PPTR06 20121
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Frågor om Familjemedlemmar (FoF) är en självskattningsskala bestående av 30 item fördelat på de fyra delskalorna perceived criticism (PC), perceived emotional involvement (PEI), critical remarks (CR) och emotional overinvolvement (EOI). Formuläret är skapat för att mäta interaktionen i dyader. Syftet med denna studie är att göra en psykometrisk analys för att undersöka om instrumentet mäter det avsedda på ett tillförlitligt sätt och om det är tillräckligt känsligt för att användas i kliniska sammanhang. Syftet är också att kunna använda materialet som manual vid användning av FoF. Formuläret har undersökts med hjälp av korrelationsanalys, t-test och i Cronbachs alpha och har visat god reliabilitet på alla fyra delskalorna. Det visar värden... (More)
Frågor om Familjemedlemmar (FoF) är en självskattningsskala bestående av 30 item fördelat på de fyra delskalorna perceived criticism (PC), perceived emotional involvement (PEI), critical remarks (CR) och emotional overinvolvement (EOI). Formuläret är skapat för att mäta interaktionen i dyader. Syftet med denna studie är att göra en psykometrisk analys för att undersöka om instrumentet mäter det avsedda på ett tillförlitligt sätt och om det är tillräckligt känsligt för att användas i kliniska sammanhang. Syftet är också att kunna använda materialet som manual vid användning av FoF. Formuläret har undersökts med hjälp av korrelationsanalys, t-test och i Cronbachs alpha och har visat god reliabilitet på alla fyra delskalorna. Det visar värden som tyder på validitet vid korrelation med andra instrument och visar skillnader mellan icke kliniska och kliniska grupper. Formuläret har i för och eftermätningar visat att det är tillräckligt känsligt för att användas i kliniska sammanhang också för att få en bild av relationer i dyader. Instrumentet förefaller intressant i kliniska sammanhang. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ekroth, Chia LU
supervisor
organization
course
PPTR06 20121
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
Frågor om Familjemedlemmar, Expressed Emotions, dyader, självskattningsskala
language
Swedish
id
2544415
date added to LUP
2012-05-30 11:02:01
date last changed
2012-05-30 11:02:01
@misc{2544415,
  abstract     = {{Frågor om Familjemedlemmar (FoF) är en självskattningsskala bestående av 30 item fördelat på de fyra delskalorna perceived criticism (PC), perceived emotional involvement (PEI), critical remarks (CR) och emotional overinvolvement (EOI). Formuläret är skapat för att mäta interaktionen i dyader. Syftet med denna studie är att göra en psykometrisk analys för att undersöka om instrumentet mäter det avsedda på ett tillförlitligt sätt och om det är tillräckligt känsligt för att användas i kliniska sammanhang. Syftet är också att kunna använda materialet som manual vid användning av FoF. Formuläret har undersökts med hjälp av korrelationsanalys, t-test och i Cronbachs alpha och har visat god reliabilitet på alla fyra delskalorna. Det visar värden som tyder på validitet vid korrelation med andra instrument och visar skillnader mellan icke kliniska och kliniska grupper. Formuläret har i för och eftermätningar visat att det är tillräckligt känsligt för att användas i kliniska sammanhang också för att få en bild av relationer i dyader. Instrumentet förefaller intressant i kliniska sammanhang.}},
  author       = {{Ekroth, Chia}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Frågor om Familjemedlemmar: ett instrument för att undersöka Expressed Emotions i dyader}},
  year         = {{2012}},
}