Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Anknytningsstil och val av psykoterapiutbildning och berättelser om anknytning

Bogicevic, Zana LU (2012) PPTR06 20121
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Syftet med studien är att dels undersöka om terapeutens anknytningsstil är en prediktor för val av terapiinriktning, och dels hur det kan se ut i psykoterapeutens upplevelsevärld i berättelser rörande centrala anknytningsteoretiska teman: närhet, distans, beroende och oberoende. Studien använde sig av självskattningsinstrumentet RQ som besvarades av 57 psykoterapistuderande samt nio genomförda personliga intervjuer. Materialet analyserades statistiskt och tematiskt. Tematisk analys resulterade i identifiering av fem teman. Statistisk analys visade att det finns vissa skillnader: studerande på Psykoterapeutprogrammet med otrygg anknytning söker sig i något högre grad till psykodynamisk inriktning, följt av kognitiv inriktning och minst... (More)
Syftet med studien är att dels undersöka om terapeutens anknytningsstil är en prediktor för val av terapiinriktning, och dels hur det kan se ut i psykoterapeutens upplevelsevärld i berättelser rörande centrala anknytningsteoretiska teman: närhet, distans, beroende och oberoende. Studien använde sig av självskattningsinstrumentet RQ som besvarades av 57 psykoterapistuderande samt nio genomförda personliga intervjuer. Materialet analyserades statistiskt och tematiskt. Tematisk analys resulterade i identifiering av fem teman. Statistisk analys visade att det finns vissa skillnader: studerande på Psykoterapeutprogrammet med otrygg anknytning söker sig i något högre grad till psykodynamisk inriktning, följt av kognitiv inriktning och minst antal otrygganknutna studerande finns i familjeterapigruppen. Resultatet av personliga intervjuer visar att egna berättelser utifrån centrala anknytningsteoretiska begrepp inte stämmer överens med terapeuternas uppfattning om egen anknytningsstil som besvarades i RQ. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bogicevic, Zana LU
supervisor
organization
course
PPTR06 20121
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
psykoterapi, psykoterapeut, anknytningsstil, vuxenålder
language
Swedish
id
2595057
date added to LUP
2012-06-07 09:44:27
date last changed
2012-06-07 09:44:27
@misc{2595057,
  abstract     = {{Syftet med studien är att dels undersöka om terapeutens anknytningsstil är en prediktor för val av terapiinriktning, och dels hur det kan se ut i psykoterapeutens upplevelsevärld i berättelser rörande centrala anknytningsteoretiska teman: närhet, distans, beroende och oberoende. Studien använde sig av självskattningsinstrumentet RQ som besvarades av 57 psykoterapistuderande samt nio genomförda personliga intervjuer. Materialet analyserades statistiskt och tematiskt. Tematisk analys resulterade i identifiering av fem teman. Statistisk analys visade att det finns vissa skillnader: studerande på Psykoterapeutprogrammet med otrygg anknytning söker sig i något högre grad till psykodynamisk inriktning, följt av kognitiv inriktning och minst antal otrygganknutna studerande finns i familjeterapigruppen. Resultatet av personliga intervjuer visar att egna berättelser utifrån centrala anknytningsteoretiska begrepp inte stämmer överens med terapeuternas uppfattning om egen anknytningsstil som besvarades i RQ.}},
  author       = {{Bogicevic, Zana}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Anknytningsstil och val av psykoterapiutbildning och berättelser om anknytning}},
  year         = {{2012}},
}