Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Beslutstödssystem inom Sjukvården - Och dess upplevda effekt

Wihlborg, Lars LU and Wellermark, Anders (2012) SYSK02 20121
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Beslutstödssystem har använts inom sjukvården sedan slutet av 1950-talet och används idag av både operativ personal och ledning. Denna uppsats undersöker hur effektiva dessa system uppfattas av användarna när det gäller patienthantering och i synnerhet hantering av vårdköer. Satsningen kömiljarden bidrar med ett starkt ekonomiskt incitament där det gäller att hålla nere kötiderna på landstingen i Sverige. Vi har undersökt hur beslutsfattare inom Landstinget Kronoberg ser på de beslutstödssystem de använder och huruvida dessa system uppfattas leda till ökad effektivisering beträffande vårdköer. Efter både enkätundersökning och intervjuer framkom att medarbetarna uppfattar beslutstödssystemen som effektiva överlag när det gäller att hantera... (More)
Beslutstödssystem har använts inom sjukvården sedan slutet av 1950-talet och används idag av både operativ personal och ledning. Denna uppsats undersöker hur effektiva dessa system uppfattas av användarna när det gäller patienthantering och i synnerhet hantering av vårdköer. Satsningen kömiljarden bidrar med ett starkt ekonomiskt incitament där det gäller att hålla nere kötiderna på landstingen i Sverige. Vi har undersökt hur beslutsfattare inom Landstinget Kronoberg ser på de beslutstödssystem de använder och huruvida dessa system uppfattas leda till ökad effektivisering beträffande vårdköer. Efter både enkätundersökning och intervjuer framkom att medarbetarna uppfattar beslutstödssystemen som effektiva överlag när det gäller att hantera vårdköer. Beroende av vilket beslutstöd som avses, medarbetarens roll och uppgifter i organisationen skiljer sig dock uppfattningarna beträffande beslutstödssystemens effektivitet åt. I uppsatsen ges en djupare redogörelse för vilka problem och förbättringsområden som kan vara aktuella för dessa system och deras användningssätt i framtiden. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Wihlborg, Lars LU and Wellermark, Anders
supervisor
organization
course
SYSK02 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Beslutstödssystem, sjukvård, upplevd effektivitet, patienthantering, vårdköer
report number
INF12-017
language
Swedish
id
2732649
date added to LUP
2012-06-15 14:26:06
date last changed
2012-06-15 14:26:06
@misc{2732649,
  abstract     = {{Beslutstödssystem har använts inom sjukvården sedan slutet av 1950-talet och används idag av både operativ personal och ledning. Denna uppsats undersöker hur effektiva dessa system uppfattas av användarna när det gäller patienthantering och i synnerhet hantering av vårdköer. Satsningen kömiljarden bidrar med ett starkt ekonomiskt incitament där det gäller att hålla nere kötiderna på landstingen i Sverige. Vi har undersökt hur beslutsfattare inom Landstinget Kronoberg ser på de beslutstödssystem de använder och huruvida dessa system uppfattas leda till ökad effektivisering beträffande vårdköer. Efter både enkätundersökning och intervjuer framkom att medarbetarna uppfattar beslutstödssystemen som effektiva överlag när det gäller att hantera vårdköer. Beroende av vilket beslutstöd som avses, medarbetarens roll och uppgifter i organisationen skiljer sig dock uppfattningarna beträffande beslutstödssystemens effektivitet åt. I uppsatsen ges en djupare redogörelse för vilka problem och förbättringsområden som kan vara aktuella för dessa system och deras användningssätt i framtiden.}},
  author       = {{Wihlborg, Lars and Wellermark, Anders}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Beslutstödssystem inom Sjukvården - Och dess upplevda effekt}},
  year         = {{2012}},
}