Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Interaktion i onlinespel - en studie i datorspelares kommunikation

Björklund, Nathalie LU (2012) SOCK01 20121
Sociology
Abstract (Swedish)
I och med teknisk utveckling har nya forskningsfält uppkommit som sociologer måste undersöka för att förstå samhället och nutida kultur. Genom internet kan individer interagera med varandra i realtid oavsett var de befinner sig. Det tidsfördriv som denna uppsats ämnar att undersöka är datorspelandet. Det sätt som spelarna använder sig av för att visa sitt missnöje är via text, vilket denna uppsats analyserar. Syftet med undersökningen är att belysa hur interaktionen i onlinespel ter sig, vilket görs genom att kategorisera kommunikationen i teman. Metoden som används är netnografi, det vill säga deltagande observation via internet. Erving Goffmans frame analysis samt dramaturgiska perspektiv används som analytiskt verktyg tillsammans med... (More)
I och med teknisk utveckling har nya forskningsfält uppkommit som sociologer måste undersöka för att förstå samhället och nutida kultur. Genom internet kan individer interagera med varandra i realtid oavsett var de befinner sig. Det tidsfördriv som denna uppsats ämnar att undersöka är datorspelandet. Det sätt som spelarna använder sig av för att visa sitt missnöje är via text, vilket denna uppsats analyserar. Syftet med undersökningen är att belysa hur interaktionen i onlinespel ter sig, vilket görs genom att kategorisera kommunikationen i teman. Metoden som används är netnografi, det vill säga deltagande observation via internet. Erving Goffmans frame analysis samt dramaturgiska perspektiv används som analytiskt verktyg tillsammans med Elias och Scotsons begrepp gruppskam och gruppkarisma. Interaktionen kategoriserades i teman, som belyses med citat tagna från den loggfil som skapas under matcherna. Undersökningen resulterade i åtta teman som återkom i matcherna, som sedan analyserades utifrån teorierna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björklund, Nathalie LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
netnografi, datorspel, interaktion, frame analysis, dramaturgiska perspektiv, gruppskam, gruppkarisma
language
Swedish
id
2734150
date added to LUP
2012-06-14 09:43:50
date last changed
2012-06-14 09:43:50
@misc{2734150,
  abstract     = {{I och med teknisk utveckling har nya forskningsfält uppkommit som sociologer måste undersöka för att förstå samhället och nutida kultur. Genom internet kan individer interagera med varandra i realtid oavsett var de befinner sig. Det tidsfördriv som denna uppsats ämnar att undersöka är datorspelandet. Det sätt som spelarna använder sig av för att visa sitt missnöje är via text, vilket denna uppsats analyserar. Syftet med undersökningen är att belysa hur interaktionen i onlinespel ter sig, vilket görs genom att kategorisera kommunikationen i teman. Metoden som används är netnografi, det vill säga deltagande observation via internet. Erving Goffmans frame analysis samt dramaturgiska perspektiv används som analytiskt verktyg tillsammans med Elias och Scotsons begrepp gruppskam och gruppkarisma. Interaktionen kategoriserades i teman, som belyses med citat tagna från den loggfil som skapas under matcherna. Undersökningen resulterade i åtta teman som återkom i matcherna, som sedan analyserades utifrån teorierna.}},
  author       = {{Björklund, Nathalie}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Interaktion i onlinespel - en studie i datorspelares kommunikation}},
  year         = {{2012}},
}