Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

"kvinna, mamma och sexgudinna

Brandtman, Pernilla LU and Schrewelius, Maria LU (2012) SBMM50 20121
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Föräldraskapet är en unik och krävande erfarenhet för varje kvinna. I postpartum perioden kan kvinnan drabbas av både fysiska och psykologiska faktorer som kan påverka den sexuella hälsan på ett både positivt och negativt sätt. Studiens syfte var att belysa kvinnans upplevelse av sin sexuella hälsa efter vaginal förlossning. Studiens design var kvalitativ med induktiv ansats där datainsamlingen består av intervjuer som analyseras med innehållsanalys. I analysen framkom tre kategorier: Att återgå till samlivet, Sexuell lust och Informationens betydelse. Resultatet visade att trots varierande bristningar hade de flesta återgått till samlivet inom tre månader efter förlossningen. De flesta kvinnorna upplevde lust, de relaterade detta till en... (More)
Föräldraskapet är en unik och krävande erfarenhet för varje kvinna. I postpartum perioden kan kvinnan drabbas av både fysiska och psykologiska faktorer som kan påverka den sexuella hälsan på ett både positivt och negativt sätt. Studiens syfte var att belysa kvinnans upplevelse av sin sexuella hälsa efter vaginal förlossning. Studiens design var kvalitativ med induktiv ansats där datainsamlingen består av intervjuer som analyseras med innehållsanalys. I analysen framkom tre kategorier: Att återgå till samlivet, Sexuell lust och Informationens betydelse. Resultatet visade att trots varierande bristningar hade de flesta återgått till samlivet inom tre månader efter förlossningen. De flesta kvinnorna upplevde lust, de relaterade detta till en bra relation. Det var viktigt för kvinnan att tillsammans med partnern upprätthålla närhet, uppmuntran, stöd och respekt. Tiden, orken och den fysiska förändringen som kvinnan upplevde påverkade lusten till samliv. Slutsatsen visade att kvinnor hade en god sexuell hälsa. Behovet om samtal kring sexuell hälsa uppkom först senare när de väl landat i sig själva. Barnmorskans bemötande och bekräftelse av kvinnan var avgörande för hur samtalet kring sexualitet och samliv skulle fortlöpa (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Brandtman, Pernilla LU and Schrewelius, Maria LU
supervisor
organization
course
SBMM50 20121
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Sexuell hälsa, Sexuell lust, Vaginal förlossning, Bristningar, Information, Barnmorskans roll.
language
Swedish
id
2796899
date added to LUP
2012-06-12 21:21:38
date last changed
2015-12-14 13:21:27
@misc{2796899,
  abstract     = {{Föräldraskapet är en unik och krävande erfarenhet för varje kvinna. I postpartum perioden kan kvinnan drabbas av både fysiska och psykologiska faktorer som kan påverka den sexuella hälsan på ett både positivt och negativt sätt. Studiens syfte var att belysa kvinnans upplevelse av sin sexuella hälsa efter vaginal förlossning. Studiens design var kvalitativ med induktiv ansats där datainsamlingen består av intervjuer som analyseras med innehållsanalys. I analysen framkom tre kategorier: Att återgå till samlivet, Sexuell lust och Informationens betydelse. Resultatet visade att trots varierande bristningar hade de flesta återgått till samlivet inom tre månader efter förlossningen. De flesta kvinnorna upplevde lust, de relaterade detta till en bra relation. Det var viktigt för kvinnan att tillsammans med partnern upprätthålla närhet, uppmuntran, stöd och respekt. Tiden, orken och den fysiska förändringen som kvinnan upplevde påverkade lusten till samliv. Slutsatsen visade att kvinnor hade en god sexuell hälsa. Behovet om samtal kring sexuell hälsa uppkom först senare när de väl landat i sig själva. Barnmorskans bemötande och bekräftelse av kvinnan var avgörande för hur samtalet kring sexualitet och samliv skulle fortlöpa}},
  author       = {{Brandtman, Pernilla and Schrewelius, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{"kvinna, mamma och sexgudinna}},
  year         = {{2012}},
}