Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Källkritik: Som aktivitet inom BI

Olsson, Jonas LU and Pettersson, Jesper (2012) SYSK02 20121
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Behandling av data har kommit att bli allt vanligare inom organisationers Business Intelligence -process. Detta har gjort att organisationer lagrar och analyserar allt större mängder data. Forskningen har dock funnit att kvalitén på lagrad data i många fall är låg. Vidare kan låg datakvalité resultera i felaktiga beslut tas. En potentiell lösning på problemet är att införa källkritik som en aktivitet i BI-processen. Vår uppsats har syftat till att undersöka om BI-användare har möjlighet att vara källkritiska, är källkritiska samt de omständigheter som påverkar deras källkritiska förhållningssätt. För att besvara dessa frågor har vi genomfört intervjuer som varit riktade till BI-användare. Frågorna baserades på den information vi erhöll... (More)
Behandling av data har kommit att bli allt vanligare inom organisationers Business Intelligence -process. Detta har gjort att organisationer lagrar och analyserar allt större mängder data. Forskningen har dock funnit att kvalitén på lagrad data i många fall är låg. Vidare kan låg datakvalité resultera i felaktiga beslut tas. En potentiell lösning på problemet är att införa källkritik som en aktivitet i BI-processen. Vår uppsats har syftat till att undersöka om BI-användare har möjlighet att vara källkritiska, är källkritiska samt de omständigheter som påverkar deras källkritiska förhållningssätt. För att besvara dessa frågor har vi genomfört intervjuer som varit riktade till BI-användare. Frågorna baserades på den information vi erhöll från vår teoretiska genomgång och kartläggning av ämnet. Slutsatsen av undersökningen visade att BI-användare har goda möjligheter att vara källkritiska. BI-användarnas IT-system gav dem möjlighet att undersöka beslutsunderlagens bakomliggande källor. Vidare visar våra resultat att BI-användare delvis praktiserar källkritik, men att det inte är något som sker systematiskt. Utifrån vår undersökning finns det tre avgörande faktorer som påverkar huruvida BI-användare utför källkritik; medvetenhet, ansvar och tillräcklighet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Olsson, Jonas LU and Pettersson, Jesper
supervisor
organization
course
SYSK02 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Källkritik, Datakvalité, Business Intelligence, Beslutsstöd
report number
INF12-042
language
Swedish
id
2797710
date added to LUP
2012-06-26 08:46:28
date last changed
2012-06-26 08:46:28
@misc{2797710,
  abstract     = {{Behandling av data har kommit att bli allt vanligare inom organisationers Business Intelligence -process. Detta har gjort att organisationer lagrar och analyserar allt större mängder data. Forskningen har dock funnit att kvalitén på lagrad data i många fall är låg. Vidare kan låg datakvalité resultera i felaktiga beslut tas. En potentiell lösning på problemet är att införa källkritik som en aktivitet i BI-processen. Vår uppsats har syftat till att undersöka om BI-användare har möjlighet att vara källkritiska, är källkritiska samt de omständigheter som påverkar deras källkritiska förhållningssätt. För att besvara dessa frågor har vi genomfört intervjuer som varit riktade till BI-användare. Frågorna baserades på den information vi erhöll från vår teoretiska genomgång och kartläggning av ämnet. Slutsatsen av undersökningen visade att BI-användare har goda möjligheter att vara källkritiska. BI-användarnas IT-system gav dem möjlighet att undersöka beslutsunderlagens bakomliggande källor. Vidare visar våra resultat att BI-användare delvis praktiserar källkritik, men att det inte är något som sker systematiskt. Utifrån vår undersökning finns det tre avgörande faktorer som påverkar huruvida BI-användare utför källkritik; medvetenhet, ansvar och tillräcklighet.}},
  author       = {{Olsson, Jonas and Pettersson, Jesper}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Källkritik: Som aktivitet inom BI}},
  year         = {{2012}},
}