Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Beskrivning av produktionsledares upplevda psykosociala arbetsmiljö och arbetssituation

Lundmark, Jessica (2007)
Division of Occupational and Environmental Medicine, Lund University
Abstract (Swedish)
Syftet med projektet var att kartlägga produktionsledarnas upplevda psykosociala arbetsmiljö och arbetssituation samt deras självskattade hälsa i en verkstadsindustri för att kunna utveckla företagshälsovårdens tjänster. För att undersöka om det fanns brister i den psykosociala arbetsmiljön användes Arbetslivsinstitutets frågeformulär om förutsättningar, psykosocial arbetsmiljö och självskattad hälsa. Produktionsledarna var totalt 35 personer varav svarsfrekvensen blev 80 %. Resultatet från enkätundersökningen tydde på flera brister i den psykosociala arbetsmiljön vilket kunde vara orsaken till deras upplevda medelmåttiga välbefinnande och ansträngda arbetssituation Det uppkom att många problem var av organisatorisk karaktär; obalans... (More)
Syftet med projektet var att kartlägga produktionsledarnas upplevda psykosociala arbetsmiljö och arbetssituation samt deras självskattade hälsa i en verkstadsindustri för att kunna utveckla företagshälsovårdens tjänster. För att undersöka om det fanns brister i den psykosociala arbetsmiljön användes Arbetslivsinstitutets frågeformulär om förutsättningar, psykosocial arbetsmiljö och självskattad hälsa. Produktionsledarna var totalt 35 personer varav svarsfrekvensen blev 80 %. Resultatet från enkätundersökningen tydde på flera brister i den psykosociala arbetsmiljön vilket kunde vara orsaken till deras upplevda medelmåttiga välbefinnande och ansträngda arbetssituation Det uppkom att många problem var av organisatorisk karaktär; obalans mellan krav och kontroll, lågt stöd och litet beslutsutrymme. Förslag ges på åtgärder som organisationen kan genomföra och tjänster som företagshälsovården kan fokusera på samt åtgärder som kommande intervjuer ger. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundmark, Jessica
supervisor
organization
alternative title
En enkätundersökning av produktionsledare i en verkstadsindustri
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
Psykosocial arbetsmiljö, arbetssituation, självskattad hälsa
language
Swedish
additional info
Projektarbete i Företagssköterskeutbildning 2005-2007,
Lunds Universitet / Arbets- och miljömedicin Lund.

Omfattning 5 p (motsvarar 7,5 hp)
id
2797965
date added to LUP
2012-06-15 13:07:47
date last changed
2012-06-15 13:07:47
@misc{2797965,
  abstract     = {{Syftet med projektet var att kartlägga produktionsledarnas upplevda psykosociala arbetsmiljö och arbetssituation samt deras självskattade hälsa i en verkstadsindustri för att kunna utveckla företagshälsovårdens tjänster. För att undersöka om det fanns brister i den psykosociala arbetsmiljön användes Arbetslivsinstitutets frågeformulär om förutsättningar, psykosocial arbetsmiljö och självskattad hälsa. Produktionsledarna var totalt 35 personer varav svarsfrekvensen blev 80 %. Resultatet från enkätundersökningen tydde på flera brister i den psykosociala arbetsmiljön vilket kunde vara orsaken till deras upplevda medelmåttiga välbefinnande och ansträngda arbetssituation Det uppkom att många problem var av organisatorisk karaktär; obalans mellan krav och kontroll, lågt stöd och litet beslutsutrymme. Förslag ges på åtgärder som organisationen kan genomföra och tjänster som företagshälsovården kan fokusera på samt åtgärder som kommande intervjuer ger.}},
  author       = {{Lundmark, Jessica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Beskrivning av produktionsledares upplevda psykosociala arbetsmiljö och arbetssituation}},
  year         = {{2007}},
}