Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Riskmedvetenhet i molnet

Abrahamsson, Conny LU and Åkerblom, Pontus LU (2012) SYSK02 20121
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Det finns en mängd säkerhetsrisker kopplade till molntjänster. Detta inkluderar inte bara de risker som är kopplade till klassiskt dataintrång, utan även risker rörande exempelvis avtalet mellan tjänstens leverantör och dennes kund, samt användarens interna säkerhet. Denna studie undersöker organisationers medvetenhet kring dessa säkerhetsrisker. Detta inkluderar en presentation över den bakomliggande teorin kring molntjänster, de vanligast förekommande säkerhetsriskerna som är kopplade till molntjänster, samt vilka konsekvenser dessa risker resulterar i ifall de inträffar. Genom att formulera frågor utifrån identifierade konsekvenser har ett intervjuformulär utformats för att sedan användas till att samla ihop empiriskt material till... (More)
Det finns en mängd säkerhetsrisker kopplade till molntjänster. Detta inkluderar inte bara de risker som är kopplade till klassiskt dataintrång, utan även risker rörande exempelvis avtalet mellan tjänstens leverantör och dennes kund, samt användarens interna säkerhet. Denna studie undersöker organisationers medvetenhet kring dessa säkerhetsrisker. Detta inkluderar en presentation över den bakomliggande teorin kring molntjänster, de vanligast förekommande säkerhetsriskerna som är kopplade till molntjänster, samt vilka konsekvenser dessa risker resulterar i ifall de inträffar. Genom att formulera frågor utifrån identifierade konsekvenser har ett intervjuformulär utformats för att sedan användas till att samla ihop empiriskt material till undersökningen. Det empiriska materialet har analyserats, och utifrån detta visar slutsatsen sedan på att organisationer som använder sig av molntjänster i regel är väl medvetna om vilka risker som existerar, men att oron för att dessa skulle inträffa överskuggas av den höga tilltro som finns till leverantören och de avtal som har slutits mellan de båda parterna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Abrahamsson, Conny LU and Åkerblom, Pontus LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Cloud Computing, Moln, Molnsäkerhet, IaaS, PaaS, SaaS Riskmedvetenhet, Riskkunskap, Molnrisker
report number
INF12-050
language
Swedish
id
2798264
date added to LUP
2012-08-28 12:33:30
date last changed
2012-08-28 12:33:30
@misc{2798264,
  abstract     = {{Det finns en mängd säkerhetsrisker kopplade till molntjänster. Detta inkluderar inte bara de risker som är kopplade till klassiskt dataintrång, utan även risker rörande exempelvis avtalet mellan tjänstens leverantör och dennes kund, samt användarens interna säkerhet. Denna studie undersöker organisationers medvetenhet kring dessa säkerhetsrisker. Detta inkluderar en presentation över den bakomliggande teorin kring molntjänster, de vanligast förekommande säkerhetsriskerna som är kopplade till molntjänster, samt vilka konsekvenser dessa risker resulterar i ifall de inträffar. Genom att formulera frågor utifrån identifierade konsekvenser har ett intervjuformulär utformats för att sedan användas till att samla ihop empiriskt material till undersökningen. Det empiriska materialet har analyserats, och utifrån detta visar slutsatsen sedan på att organisationer som använder sig av molntjänster i regel är väl medvetna om vilka risker som existerar, men att oron för att dessa skulle inträffa överskuggas av den höga tilltro som finns till leverantören och de avtal som har slutits mellan de båda parterna.}},
  author       = {{Abrahamsson, Conny and Åkerblom, Pontus}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Riskmedvetenhet i molnet}},
  year         = {{2012}},
}