Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Software as a Service- En granskning av för- och nackdelar

Ternby, Nina and Wiiala, Amanda LU (2012) SYSK02 20121
Department of Informatics
Abstract (Swedish)
Ett alternativ till att investera i ett traditionellt inhouse-system är att hyra en tjänst eller ett system av en tredje part. Detta fenomen kallas för Software as a Service (SaaS). SaaS kan enligt litteraturen bidra med fördelar för företag i form av kostnadsbesparingar och korta implementeringstider. Men det finns också kritiker till SaaS som menar att det kan medföra säkerhetsbrister och minskad kontroll för företaget. För att kartlägga de viktigaste för- och nackdelar med SaaS, har vi gjort en litteraturgranskning bestående av 27 olika artiklar. Därefter har vi intervjuat fyra företag, och tagit reda på deras förhållningssätt till SaaS. Det fanns vissa skillnader i hur för- och nackdelarna lyftes fram i litteraturen, jämfört med den... (More)
Ett alternativ till att investera i ett traditionellt inhouse-system är att hyra en tjänst eller ett system av en tredje part. Detta fenomen kallas för Software as a Service (SaaS). SaaS kan enligt litteraturen bidra med fördelar för företag i form av kostnadsbesparingar och korta implementeringstider. Men det finns också kritiker till SaaS som menar att det kan medföra säkerhetsbrister och minskad kontroll för företaget. För att kartlägga de viktigaste för- och nackdelar med SaaS, har vi gjort en litteraturgranskning bestående av 27 olika artiklar. Därefter har vi intervjuat fyra företag, och tagit reda på deras förhållningssätt till SaaS. Det fanns vissa skillnader i hur för- och nackdelarna lyftes fram i litteraturen, jämfört med den empiriska studien. Det framkom att säkerhet och kostnadsbesparingar inte var av lika stor vikt i den empiriska undersökningen som i litteraturstudien. Utifrån de mest frekventa omständigheterna som litteraturen nämner, har den empiriska studien framhävt att de viktigaste vid anskaffning av SaaS är möjligheten att: integrera SaaS med andra system, göra egna anpassningar, låta en tredje part ansvara för förvaltning och underhåll av systemet, fokusera på den egna kärnverksamheten och få korta implementeringstider. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ternby, Nina and Wiiala, Amanda LU
supervisor
organization
course
SYSK02 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
SaaS, molnet, för- och nackdelar, omständigheter, traditionella inhouse-system.
report number
INF12-048
language
Swedish
id
2798457
date added to LUP
2012-08-10 12:43:23
date last changed
2012-08-10 12:43:23
@misc{2798457,
  abstract     = {{Ett alternativ till att investera i ett traditionellt inhouse-system är att hyra en tjänst eller ett system av en tredje part. Detta fenomen kallas för Software as a Service (SaaS). SaaS kan enligt litteraturen bidra med fördelar för företag i form av kostnadsbesparingar och korta implementeringstider. Men det finns också kritiker till SaaS som menar att det kan medföra säkerhetsbrister och minskad kontroll för företaget. För att kartlägga de viktigaste för- och nackdelar med SaaS, har vi gjort en litteraturgranskning bestående av 27 olika artiklar. Därefter har vi intervjuat fyra företag, och tagit reda på deras förhållningssätt till SaaS. Det fanns vissa skillnader i hur för- och nackdelarna lyftes fram i litteraturen, jämfört med den empiriska studien. Det framkom att säkerhet och kostnadsbesparingar inte var av lika stor vikt i den empiriska undersökningen som i litteraturstudien. Utifrån de mest frekventa omständigheterna som litteraturen nämner, har den empiriska studien framhävt att de viktigaste vid anskaffning av SaaS är möjligheten att: integrera SaaS med andra system, göra egna anpassningar, låta en tredje part ansvara för förvaltning och underhåll av systemet, fokusera på den egna kärnverksamheten och få korta implementeringstider.}},
  author       = {{Ternby, Nina and Wiiala, Amanda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Software as a Service- En granskning av för- och nackdelar}},
  year         = {{2012}},
}