Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Lean och medarbetarskap: En korrelationsstudie

Larsson, Roger Andreas LU and Jessen Brand, Rune LU (2012) PSYK01 20121
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Syftet med denna studie var att undersöka om det finns något samband mellan lean och medarbetarskap. Studien genomfördes på tre avdelningar på Skånes Universitetssjukhus i Lund. För att kunna studera, samla in data och mäta, hur långt en verksamhet har kommit i sin lean-implementering, utvecklades och testades Lean Evaluation Questionnarie. Lean har delats upp i två faktorer, lean instrument och lean filosofi. Lean instrument karaktäriseras av verktyg och metoder, lean filosofi består av lärande, delaktighet, ansvar, befogenheter, värdegrund, ledarskap och kommunikation. Medarbetarskapet undersöktes med mätinstrumentet Work-Oriented Relationships and Knowledged-based Investigation Questionnarie (Bertlett & Arvidsson, 2009). Studien... (More)
Syftet med denna studie var att undersöka om det finns något samband mellan lean och medarbetarskap. Studien genomfördes på tre avdelningar på Skånes Universitetssjukhus i Lund. För att kunna studera, samla in data och mäta, hur långt en verksamhet har kommit i sin lean-implementering, utvecklades och testades Lean Evaluation Questionnarie. Lean har delats upp i två faktorer, lean instrument och lean filosofi. Lean instrument karaktäriseras av verktyg och metoder, lean filosofi består av lärande, delaktighet, ansvar, befogenheter, värdegrund, ledarskap och kommunikation. Medarbetarskapet undersöktes med mätinstrumentet Work-Oriented Relationships and Knowledged-based Investigation Questionnarie (Bertlett & Arvidsson, 2009). Studien genomfördes med kvantitativ ansats. Enkäterna distribuerades till 117 deltagare varav 46 erhölls komplett ifyllda, (40%). Korrelationsanalysen visade att det inte finns något samband mellan lean instrument och medarbetarskap medan det finns ett positivt samband mellan lean filosofi och medarbetarskap. Slutsatsen av denna studie är att det går att jobba med lean som verksamhetsfilosofi och samtidigt uppnå ett gott medarbetarskap. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Larsson, Roger Andreas LU and Jessen Brand, Rune LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
lean, medarbetarskap, samband, Skånes Universitetssjukhus
language
Swedish
Danish
id
2831567
date added to LUP
2012-07-18 14:37:31
date last changed
2012-07-18 14:37:31
@misc{2831567,
  abstract     = {{Syftet med denna studie var att undersöka om det finns något samband mellan lean och medarbetarskap. Studien genomfördes på tre avdelningar på Skånes Universitetssjukhus i Lund. För att kunna studera, samla in data och mäta, hur långt en verksamhet har kommit i sin lean-implementering, utvecklades och testades Lean Evaluation Questionnarie. Lean har delats upp i två faktorer, lean instrument och lean filosofi. Lean instrument karaktäriseras av verktyg och metoder, lean filosofi består av lärande, delaktighet, ansvar, befogenheter, värdegrund, ledarskap och kommunikation. Medarbetarskapet undersöktes med mätinstrumentet Work-Oriented Relationships and Knowledged-based Investigation Questionnarie (Bertlett & Arvidsson, 2009). Studien genomfördes med kvantitativ ansats. Enkäterna distribuerades till 117 deltagare varav 46 erhölls komplett ifyllda, (40%). Korrelationsanalysen visade att det inte finns något samband mellan lean instrument och medarbetarskap medan det finns ett positivt samband mellan lean filosofi och medarbetarskap. Slutsatsen av denna studie är att det går att jobba med lean som verksamhetsfilosofi och samtidigt uppnå ett gott medarbetarskap.}},
  author       = {{Larsson, Roger Andreas and Jessen Brand, Rune}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Lean och medarbetarskap: En korrelationsstudie}},
  year         = {{2012}},
}