Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

De svenska bolånemarginalerna

Magnusson, Anton LU (2012) NEKH01 20121
Department of Economics
Abstract (Swedish)
Denna artikel undersöker bolånemarginalen på den svenska marknaden från 1985-2011. Artikeln studerar sammanlagt elva faktorer som enligt den presenterade teorin förväntas påverka bolånemarginalen. Faktorerna är sedan uppdelade på sex stycken bankspecifika variabler och fem stycken makrovariabler. Ingen av de utvalda variablerna visade sig statistiskt signifikant för alla banker samtidigt även om inflationen och vinsten var signifikanta för två av bankerna. Om man däremot slog ihop resultatet fick alla variabler utan en ett signifikant resultat. Från studiens resultat kan vi därför dra slutsatsen att extraordinära och bankspecifika händelser har en stor påverkan på bolånemarginalen och därför är viktiga att inkludera i en sådan här... (More)
Denna artikel undersöker bolånemarginalen på den svenska marknaden från 1985-2011. Artikeln studerar sammanlagt elva faktorer som enligt den presenterade teorin förväntas påverka bolånemarginalen. Faktorerna är sedan uppdelade på sex stycken bankspecifika variabler och fem stycken makrovariabler. Ingen av de utvalda variablerna visade sig statistiskt signifikant för alla banker samtidigt även om inflationen och vinsten var signifikanta för två av bankerna. Om man däremot slog ihop resultatet fick alla variabler utan en ett signifikant resultat. Från studiens resultat kan vi därför dra slutsatsen att extraordinära och bankspecifika händelser har en stor påverkan på bolånemarginalen och därför är viktiga att inkludera i en sådan här undersökning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Magnusson, Anton LU
supervisor
organization
course
NEKH01 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Bolånemarginal, Svenska bolånemarknaden, Banker
language
Swedish
id
2849515
date added to LUP
2012-06-27 10:13:24
date last changed
2012-06-27 10:13:24
@misc{2849515,
  abstract     = {{Denna artikel undersöker bolånemarginalen på den svenska marknaden från 1985-2011. Artikeln studerar sammanlagt elva faktorer som enligt den presenterade teorin förväntas påverka bolånemarginalen. Faktorerna är sedan uppdelade på sex stycken bankspecifika variabler och fem stycken makrovariabler. Ingen av de utvalda variablerna visade sig statistiskt signifikant för alla banker samtidigt även om inflationen och vinsten var signifikanta för två av bankerna. Om man däremot slog ihop resultatet fick alla variabler utan en ett signifikant resultat. Från studiens resultat kan vi därför dra slutsatsen att extraordinära och bankspecifika händelser har en stor påverkan på bolånemarginalen och därför är viktiga att inkludera i en sådan här undersökning.}},
  author       = {{Magnusson, Anton}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{De svenska bolånemarginalerna}},
  year         = {{2012}},
}