Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Företagshälsovårdens roll i utbildning av HLR och hjärtstartare

Dahlin, Maria (2009)
Division of Occupational and Environmental Medicine, Lund University
Abstract (Swedish)
Ca 50 personer per år får hjärtstopp på arbetsplatser i Sverige. Om man kan använda en hjärtstartare inom 3 minuter finns stor chans till överlevnad. För varje minut som går innan defibrillering, minskar chanserna till överlevnad med upp till 10 %. Företagshälsovården har kunskapen att utbilda personalen på våra företag i; Systematiskt arbetsmiljöarbetet, krisstöd, Första hjälpen, Hjärt- Lungräddning HLR och nu även med hjärtstartare som kan öka överlevnaden drastiskt i samband med hjärtstopp. Med utbildningsmaterial från HLR - rådet kan man sprida kunskap om HLR och användning av hjärtstartare. Företagssköterskor med instruktörsutbildning i HLR har en bra kompetens att utbilda personal på arbetsplatser. Så att de anställda kan ingripa vid... (More)
Ca 50 personer per år får hjärtstopp på arbetsplatser i Sverige. Om man kan använda en hjärtstartare inom 3 minuter finns stor chans till överlevnad. För varje minut som går innan defibrillering, minskar chanserna till överlevnad med upp till 10 %. Företagshälsovården har kunskapen att utbilda personalen på våra företag i; Systematiskt arbetsmiljöarbetet, krisstöd, Första hjälpen, Hjärt- Lungräddning HLR och nu även med hjärtstartare som kan öka överlevnaden drastiskt i samband med hjärtstopp. Med utbildningsmaterial från HLR - rådet kan man sprida kunskap om HLR och användning av hjärtstartare. Företagssköterskor med instruktörsutbildning i HLR har en bra kompetens att utbilda personal på arbetsplatser. Så att de anställda kan ingripa vid olycksfall och återställa och upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner som vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Dahlin, Maria
supervisor
organization
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
HLR, Hjärtstartare, hjärtstopp, utbildning, Företagshälsovård
language
Swedish
additional info
Projektarbete i Företagssköterskeutbildning 2008-2009,
Lunds Universitet / Arbets- och miljömedicin Lund.

Omfattning 5 p (motsvarar 7,5 hp)
id
2858803
date added to LUP
2012-07-04 10:21:20
date last changed
2012-07-05 08:37:32
@misc{2858803,
  abstract     = {{Ca 50 personer per år får hjärtstopp på arbetsplatser i Sverige. Om man kan använda en hjärtstartare inom 3 minuter finns stor chans till överlevnad. För varje minut som går innan defibrillering, minskar chanserna till överlevnad med upp till 10 %. Företagshälsovården har kunskapen att utbilda personalen på våra företag i; Systematiskt arbetsmiljöarbetet, krisstöd, Första hjälpen, Hjärt- Lungräddning HLR och nu även med hjärtstartare som kan öka överlevnaden drastiskt i samband med hjärtstopp. Med utbildningsmaterial från HLR - rådet kan man sprida kunskap om HLR och användning av hjärtstartare. Företagssköterskor med instruktörsutbildning i HLR har en bra kompetens att utbilda personal på arbetsplatser. Så att de anställda kan ingripa vid olycksfall och återställa och upprätthålla livsviktiga kroppsfunktioner som vid ett plötsligt oväntat hjärtstopp.}},
  author       = {{Dahlin, Maria}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Företagshälsovårdens roll i utbildning av HLR och hjärtstartare}},
  year         = {{2009}},
}