Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Fysisk aktivitet på recept ( FaR )

Henriksson, Manella (2009)
Division of Occupational and Environmental Medicine, Lund University
Abstract (Swedish)
Syfte. Fysisk aktivitet på recept (FaR) kan användas till att förebygga eller behandla ohälsa bland de anställda. Metoden kan ge det extra stöd som kan behövas i motivationsprocessen till att komma igång med en livsstilsförändring. Emellertid är FaR inte alltid bekant för arbetsgivaren. Detta projekt utvärderade om ett informationsmöte ökade intresset för metoden och samverkan kring den hos ett antal företagsledningar. Metod: För att få svar på frågan konstruerades två nya enkäter. Ledningen i sex företag ingick, hälften var en forskningsgrupp och hälften en kontrollgrupp. Alla erhöll en skriftlig information om FaR och en enkät med frågor om intresse för samverkan kring metoden. Efter ett informationsmöte om metoden, fick... (More)
Syfte. Fysisk aktivitet på recept (FaR) kan användas till att förebygga eller behandla ohälsa bland de anställda. Metoden kan ge det extra stöd som kan behövas i motivationsprocessen till att komma igång med en livsstilsförändring. Emellertid är FaR inte alltid bekant för arbetsgivaren. Detta projekt utvärderade om ett informationsmöte ökade intresset för metoden och samverkan kring den hos ett antal företagsledningar. Metod: För att få svar på frågan konstruerades två nya enkäter. Ledningen i sex företag ingick, hälften var en forskningsgrupp och hälften en kontrollgrupp. Alla erhöll en skriftlig information om FaR och en enkät med frågor om intresse för samverkan kring metoden. Efter ett informationsmöte om metoden, fick forskningsgruppen ytterligare en enkät. Resultat: Ledningen förhöll sig mest positiv till samverkan kring FaR som arbetsmetod vid ”rehabilitering” och möjligen vid ”arbetsrelaterade besvär”. Som samverkansform fick alternativet, att låta ”FHV kalla till uppföljningssamtal av FaR” störst gehör. Ett informationsmöte i ledningen om FaR ökade intresset för denna metod och samverkan överlag. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Henriksson, Manella
supervisor
organization
alternative title
Utvärdering av företagsledningens intresse för samverkan kring FaR som arbetsmetod
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
FaR, Fysisk Aktivitet, FHV, Företag, Motivationsprocess och Samverkan
language
Swedish
additional info
Projektarbete i Företagssköterskeutbildning 2008-2009,
Lunds Universitet / Arbets- och miljömedicin Lund.

Omfattning 5 p (motsvarar 7,5 hp)
id
2858815
date added to LUP
2012-07-04 10:36:12
date last changed
2012-07-05 08:38:04
@misc{2858815,
  abstract     = {{Syfte. Fysisk aktivitet på recept (FaR) kan användas till att förebygga eller behandla ohälsa bland de anställda. Metoden kan ge det extra stöd som kan behövas i motivationsprocessen till att komma igång med en livsstilsförändring. Emellertid är FaR inte alltid bekant för arbetsgivaren. Detta projekt utvärderade om ett informationsmöte ökade intresset för metoden och samverkan kring den hos ett antal företagsledningar. Metod: För att få svar på frågan konstruerades två nya enkäter. Ledningen i sex företag ingick, hälften var en forskningsgrupp och hälften en kontrollgrupp. Alla erhöll en skriftlig information om FaR och en enkät med frågor om intresse för samverkan kring metoden. Efter ett informationsmöte om metoden, fick forskningsgruppen ytterligare en enkät. Resultat: Ledningen förhöll sig mest positiv till samverkan kring FaR som arbetsmetod vid ”rehabilitering” och möjligen vid ”arbetsrelaterade besvär”. Som samverkansform fick alternativet, att låta ”FHV kalla till uppföljningssamtal av FaR” störst gehör. Ett informationsmöte i ledningen om FaR ökade intresset för denna metod och samverkan överlag.}},
  author       = {{Henriksson, Manella}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Fysisk aktivitet på recept ( FaR )}},
  year         = {{2009}},
}