Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Den fysiska aktivitetens betydelse för hälsan

Lidvall, Vivi-Anne (2009)
Division of Occupational and Environmental Medicine, Lund University
Abstract (Swedish)
Vår företagshälsovård har genomfört konditionsmätningar vartannat år fyra gånger i samband med hälsoprofilbedömningar (HPB) på ett företag. Sammanlagt 194 personer deltog och medelåldern vid första HPB var 45 år. Syftet med studien var att se om upprepade hälsoprofiler påverkat den fysiska prestationsförmågan, motionsvanorna, upplevd stress/hälsa hos de anställda. Ytterligare frågeställningar var om den fysiska prestations-förmågan hade betydelse för upplevd stress/hälsa samt hur många av de anställda som kunde betraktas som fysiskt inaktiva mätt utifrån konditionstal. Resultatet tyder på att upprepade hälsoprofiler ökade intresset för den egna hälsan vilket hade påverkat motionsvanorna och konditionen positivt. Stressen på arbetet hade... (More)
Vår företagshälsovård har genomfört konditionsmätningar vartannat år fyra gånger i samband med hälsoprofilbedömningar (HPB) på ett företag. Sammanlagt 194 personer deltog och medelåldern vid första HPB var 45 år. Syftet med studien var att se om upprepade hälsoprofiler påverkat den fysiska prestationsförmågan, motionsvanorna, upplevd stress/hälsa hos de anställda. Ytterligare frågeställningar var om den fysiska prestations-förmågan hade betydelse för upplevd stress/hälsa samt hur många av de anställda som kunde betraktas som fysiskt inaktiva mätt utifrån konditionstal. Resultatet tyder på att upprepade hälsoprofiler ökade intresset för den egna hälsan vilket hade påverkat motionsvanorna och konditionen positivt. Stressen på arbetet hade ökat oberoende av konditionsnivå, vilket troligen berodde på stora omorganisationer. Hälsan upplevdes bättre hos gruppen som var vältränade. Även stressen i hela livssituationen var lägre hos de vältränade. Att ändra vanor är svårt men med uppmuntran, långsiktiga mål och återkommande uppföljningar kommer många att må bättre.
Eftersom ingen kontrollgrupp fanns kan resultatet inte säkert sägas ha ett samband med upprepade hälsoprofiler. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lidvall, Vivi-Anne
supervisor
organization
alternative title
Jämförelse mellan fysiskt aktiva och fysiskt inaktiva med fokus på upplevd stress och hälsa
year
type
L3 - Miscellaneous, Projetcs etc.
subject
keywords
Hälsoprofil, fysisk aktivitet, upplevd hälsa, stress, konditionstal
language
Swedish
additional info
Projektarbete i Företagssköterskeutbildning 2008-2009,
Lunds Universitet / Arbets- och miljömedicin Lund.

Omfattning 5 p (motsvarar 7,5 hp)
id
2861199
date added to LUP
2012-07-06 08:36:12
date last changed
2012-07-06 08:36:12
@misc{2861199,
  abstract     = {{Vår företagshälsovård har genomfört konditionsmätningar vartannat år fyra gånger i samband med hälsoprofilbedömningar (HPB) på ett företag. Sammanlagt 194 personer deltog och medelåldern vid första HPB var 45 år. Syftet med studien var att se om upprepade hälsoprofiler påverkat den fysiska prestationsförmågan, motionsvanorna, upplevd stress/hälsa hos de anställda. Ytterligare frågeställningar var om den fysiska prestations-förmågan hade betydelse för upplevd stress/hälsa samt hur många av de anställda som kunde betraktas som fysiskt inaktiva mätt utifrån konditionstal. Resultatet tyder på att upprepade hälsoprofiler ökade intresset för den egna hälsan vilket hade påverkat motionsvanorna och konditionen positivt. Stressen på arbetet hade ökat oberoende av konditionsnivå, vilket troligen berodde på stora omorganisationer. Hälsan upplevdes bättre hos gruppen som var vältränade. Även stressen i hela livssituationen var lägre hos de vältränade. Att ändra vanor är svårt men med uppmuntran, långsiktiga mål och återkommande uppföljningar kommer många att må bättre.	
Eftersom ingen kontrollgrupp fanns kan resultatet inte säkert sägas ha ett samband med upprepade hälsoprofiler.}},
  author       = {{Lidvall, Vivi-Anne}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Den fysiska aktivitetens betydelse för hälsan}},
  year         = {{2009}},
}