Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Vem kan säga vad till vem? - Om japanska personsuffix

Bjervås, Anni LU (2012) JAPK11 20121
Japanese Studies
Abstract (Swedish)
Syftet med den här uppsatsen är att undersöka hur de japanska personsuffixen, sama, san, kun, chan samt utelämnandet av personsuffix, passar in i F. Brauns (1988, 2010) lingvistiska teorier och R. Browns (1965) universella teori över tilltalsord. Uppsatsen inleds med en överblick över Brauns och Browns forskning som visar att analys av tilltalsord är ett mycket komplext och mångfasetterat ämne, där många olika synvinklar måste sammanfogas för att få en heltäckande bild. Överblicken leder sedan in i en sammanfattning av den forskning som redan gjorts om de utvalda personsuffixen och yobisute, vilket visar sig vara väldigt lite och med stora luckor. Innan diskussionen presenteras den egna undersökning som har gjorts genom djupintervjuer med... (More)
Syftet med den här uppsatsen är att undersöka hur de japanska personsuffixen, sama, san, kun, chan samt utelämnandet av personsuffix, passar in i F. Brauns (1988, 2010) lingvistiska teorier och R. Browns (1965) universella teori över tilltalsord. Uppsatsen inleds med en överblick över Brauns och Browns forskning som visar att analys av tilltalsord är ett mycket komplext och mångfasetterat ämne, där många olika synvinklar måste sammanfogas för att få en heltäckande bild. Överblicken leder sedan in i en sammanfattning av den forskning som redan gjorts om de utvalda personsuffixen och yobisute, vilket visar sig vara väldigt lite och med stora luckor. Innan diskussionen presenteras den egna undersökning som har gjorts genom djupintervjuer med fyra japanska respondenter. I denna undersökning framkommer att tolkningen av personsuffix tycks vara mycket individuell, särskilt när det gäller kun och chan. I uppsatsens diskussion jämförs sedan Braun och Browns forskning med den egna undersökningen och resultatet blir att med något undantag verkar de japanska personsuffixen stämma väl överens med deras teorier. Dock framhävs att mer forskning krävs på området för att göra några säkrare slutsatser. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bjervås, Anni LU
supervisor
organization
course
JAPK11 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
japanska personsuffix, yobisute, kun, chan, san, sama, tilltalsord, japanska
language
Swedish
id
2862072
date added to LUP
2013-01-16 13:29:57
date last changed
2013-01-16 13:29:57
@misc{2862072,
  abstract     = {{Syftet med den här uppsatsen är att undersöka hur de japanska personsuffixen, sama, san, kun, chan samt utelämnandet av personsuffix, passar in i F. Brauns (1988, 2010) lingvistiska teorier och R. Browns (1965) universella teori över tilltalsord. Uppsatsen inleds med en överblick över Brauns och Browns forskning som visar att analys av tilltalsord är ett mycket komplext och mångfasetterat ämne, där många olika synvinklar måste sammanfogas för att få en heltäckande bild. Överblicken leder sedan in i en sammanfattning av den forskning som redan gjorts om de utvalda personsuffixen och yobisute, vilket visar sig vara väldigt lite och med stora luckor. Innan diskussionen presenteras den egna undersökning som har gjorts genom djupintervjuer med fyra japanska respondenter. I denna undersökning framkommer att tolkningen av personsuffix tycks vara mycket individuell, särskilt när det gäller kun och chan. I uppsatsens diskussion jämförs sedan Braun och Browns forskning med den egna undersökningen och resultatet blir att med något undantag verkar de japanska personsuffixen stämma väl överens med deras teorier. Dock framhävs att mer forskning krävs på området för att göra några säkrare slutsatser.}},
  author       = {{Bjervås, Anni}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Vem kan säga vad till vem? - Om japanska personsuffix}},
  year         = {{2012}},
}