Videoradiografisk analys av koordinationen mellan andning och sväljning hos friska försökspersoner
(2003) LOGM81 20031Logopedics, Phoniatrics and Audiology
- Abstract (Swedish)
- Andning och sväljning är fundamentala förutsättningar för liv. För att kunna äta och dricka på
ett normalt sätt krävs en koordination mellan andning och sväljning. När människan sväljer
inhiberas andningen för ett ögonblick och olika studier har visat att andningsuppehållet i de
flesta fall föregås och följs av utandning. Utandning efter sväljning kan rensa svalget från
eventuell kvarstående föda och är en viktig faktor för att förhindra felsväljning till
luftvägarna. Olika neurologiska sjukdomstillstånd kan leda till oral och faryngeal dysfunktion
vid sväljning av olika kostkonsistenser, vilket kan orsaka felsväljning till luftvägarna. Dessa
patienter kan även uppvisa en störd koordination mellan andning och sväljning och denna
... (More) - Andning och sväljning är fundamentala förutsättningar för liv. För att kunna äta och dricka på
ett normalt sätt krävs en koordination mellan andning och sväljning. När människan sväljer
inhiberas andningen för ett ögonblick och olika studier har visat att andningsuppehållet i de
flesta fall föregås och följs av utandning. Utandning efter sväljning kan rensa svalget från
eventuell kvarstående föda och är en viktig faktor för att förhindra felsväljning till
luftvägarna. Olika neurologiska sjukdomstillstånd kan leda till oral och faryngeal dysfunktion
vid sväljning av olika kostkonsistenser, vilket kan orsaka felsväljning till luftvägarna. Dessa
patienter kan även uppvisa en störd koordination mellan andning och sväljning och denna
dysfunktion kan i sig utgöra en orsak till felsväljning.
Syftet med föreliggande studie var att undersöka koordinationen mellan andning och sväljning
samt bo lustransport hos tolv friska försökspersoner i åldrarna 23 -52 år. Dessa genomgick en
videoradiografisk undersökning i lateral projektion samtidigt som andningen registrerades via
en mjuk silikonmask som placerades över näsan. Försökspersonerna fick svälja två olika
kostkonsistenser; hallongel e samt tunnflytande bariumkontrast. V mje person fick genomföra
sex sväljningar. Sväljningarna analyserades avseende andningsmönster före och efter
sväljning, apnetid och pharyngeal transittid {PTT).
Resultaten visade att 83 % av sväljningarna följdes av utandning, vilket stämmer väl överens
med tidigare studier. Vad gäller andningsmönstret före sväljning var utandning visserligen det
vanligast förekommande mönstret, men inandning förekom i 35% av sväljningarna. 74% av
sväljningarna hade en PTT som var mindre än en sekund. PTT ökade signifikant med ökad
bolusvolym. Vi fann, hos våra friska försökspersoner, att apnetiden var kortare än vad som
tidigare rapporterats av Nilsson m.fl. (1997). Apnen uppgick till cirka l sekund både vid
sväljning av 5ml gelekonsistens och 5ml tunnflytande konsistens. Det fanns ingen korrelation
mellan PTT och apne.
Koordination mellan andning och sväljning är ett forskningsområde som uppmärksammas i
allt större utsträckning. Författarna hoppas att föreliggande studie ska kunna ligga till grund
för fortsatt forskning inom detta område i Sverige. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
http://lup.lub.lu.se/student-papers/record/2930821
- author
- Norin, Lizett and Slott Öjenhed, Hanna
- supervisor
-
- Margareta Bülow LU
- Olle Ekberg LU
- organization
- course
- LOGM81 20031
- year
- 2003
- type
- H1 - Master's Degree (One Year)
- subject
- language
- Swedish
- id
- 2930821
- date added to LUP
- 2012-07-24 15:21:10
- date last changed
- 2012-07-24 15:21:10
@misc{2930821, abstract = {{Andning och sväljning är fundamentala förutsättningar för liv. För att kunna äta och dricka på ett normalt sätt krävs en koordination mellan andning och sväljning. När människan sväljer inhiberas andningen för ett ögonblick och olika studier har visat att andningsuppehållet i de flesta fall föregås och följs av utandning. Utandning efter sväljning kan rensa svalget från eventuell kvarstående föda och är en viktig faktor för att förhindra felsväljning till luftvägarna. Olika neurologiska sjukdomstillstånd kan leda till oral och faryngeal dysfunktion vid sväljning av olika kostkonsistenser, vilket kan orsaka felsväljning till luftvägarna. Dessa patienter kan även uppvisa en störd koordination mellan andning och sväljning och denna dysfunktion kan i sig utgöra en orsak till felsväljning. Syftet med föreliggande studie var att undersöka koordinationen mellan andning och sväljning samt bo lustransport hos tolv friska försökspersoner i åldrarna 23 -52 år. Dessa genomgick en videoradiografisk undersökning i lateral projektion samtidigt som andningen registrerades via en mjuk silikonmask som placerades över näsan. Försökspersonerna fick svälja två olika kostkonsistenser; hallongel e samt tunnflytande bariumkontrast. V mje person fick genomföra sex sväljningar. Sväljningarna analyserades avseende andningsmönster före och efter sväljning, apnetid och pharyngeal transittid {PTT). Resultaten visade att 83 % av sväljningarna följdes av utandning, vilket stämmer väl överens med tidigare studier. Vad gäller andningsmönstret före sväljning var utandning visserligen det vanligast förekommande mönstret, men inandning förekom i 35% av sväljningarna. 74% av sväljningarna hade en PTT som var mindre än en sekund. PTT ökade signifikant med ökad bolusvolym. Vi fann, hos våra friska försökspersoner, att apnetiden var kortare än vad som tidigare rapporterats av Nilsson m.fl. (1997). Apnen uppgick till cirka l sekund både vid sväljning av 5ml gelekonsistens och 5ml tunnflytande konsistens. Det fanns ingen korrelation mellan PTT och apne. Koordination mellan andning och sväljning är ett forskningsområde som uppmärksammas i allt större utsträckning. Författarna hoppas att föreliggande studie ska kunna ligga till grund för fortsatt forskning inom detta område i Sverige.}}, author = {{Norin, Lizett and Slott Öjenhed, Hanna}}, language = {{swe}}, note = {{Student Paper}}, title = {{Videoradiografisk analys av koordinationen mellan andning och sväljning hos friska försökspersoner}}, year = {{2003}}, }