Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Konflikter och samarbetsproblem i Tigris-Eufrat deltat - En jämförande studie av två teorier

Nilsson, Martin LU and Olausson, Kristina (2012) STVA21 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Denna studie resonerar kring neorealismen och neoliberalismens syn på problematiken i relationen mellan Turkiet, Syrien och Irak gällande vattnet i Tigris-Eufrat deltat. Syftet är att studera likheter och skillnader de teoretiska perspektivens sätt att se på samarbeten och konflikter. De jämställs ibland till tvillingar genom deras utgångspunkt i det anarkiska strukturen men också som två absoluta motsatser. Tillvägagångssättet i analysen är teoriprövning med jämförande ambition. I analysen har vi utgått från teoriernas centrala begrepp gällande samarbeten. För neorealismen studerar vi maktbalans, egenintresse, absoluta vinster och risken för fusk i relationen mellan de tre parterna. De studerade faktorerna i neoliberalismen är... (More)
Denna studie resonerar kring neorealismen och neoliberalismens syn på problematiken i relationen mellan Turkiet, Syrien och Irak gällande vattnet i Tigris-Eufrat deltat. Syftet är att studera likheter och skillnader de teoretiska perspektivens sätt att se på samarbeten och konflikter. De jämställs ibland till tvillingar genom deras utgångspunkt i det anarkiska strukturen men också som två absoluta motsatser. Tillvägagångssättet i analysen är teoriprövning med jämförande ambition. I analysen har vi utgått från teoriernas centrala begrepp gällande samarbeten. För neorealismen studerar vi maktbalans, egenintresse, absoluta vinster och risken för fusk i relationen mellan de tre parterna. De studerade faktorerna i neoliberalismen är interdependens, collective action-problemet, absoluta vinster, intentioner och institutioner. Slutdiskussionen visar resultatet av teoriernas delade åsikter samt meningsskiljaktigheter. De har olika syn på förutsättningarna till samarbete men båda noterar att det finns hinder. Neorealister anser att ett av det främsta är Turkiets dominanta maktställning medan neoliberaler istället förklarar misslyckandet med bland annat avsaknaden av institutioner och dolda intentioner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nilsson, Martin LU and Olausson, Kristina
supervisor
organization
course
STVA21 20121
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Grand Anatolia Project, Tigris, Eufrat, vatten, konflikt, neorealism, neoliberalism, teorijämförelse
language
Swedish
id
2971166
date added to LUP
2012-09-24 11:00:56
date last changed
2012-09-24 11:00:56
@misc{2971166,
  abstract     = {{Denna studie resonerar kring neorealismen och neoliberalismens syn på problematiken i relationen mellan Turkiet, Syrien och Irak gällande vattnet i Tigris-Eufrat deltat. Syftet är att studera likheter och skillnader de teoretiska perspektivens sätt att se på samarbeten och konflikter. De jämställs ibland till tvillingar genom deras utgångspunkt i det anarkiska strukturen men också som två absoluta motsatser. Tillvägagångssättet i analysen är teoriprövning med jämförande ambition. I analysen har vi utgått från teoriernas centrala begrepp gällande samarbeten. För neorealismen studerar vi maktbalans, egenintresse, absoluta vinster och risken för fusk i relationen mellan de tre parterna. De studerade faktorerna i neoliberalismen är interdependens, collective action-problemet, absoluta vinster, intentioner och institutioner. Slutdiskussionen visar resultatet av teoriernas delade åsikter samt meningsskiljaktigheter. De har olika syn på förutsättningarna till samarbete men båda noterar att det finns hinder. Neorealister anser att ett av det främsta är Turkiets dominanta maktställning medan neoliberaler istället förklarar misslyckandet med bland annat avsaknaden av institutioner och dolda intentioner.}},
  author       = {{Nilsson, Martin and Olausson, Kristina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Konflikter och samarbetsproblem i Tigris-Eufrat deltat - En jämförande studie av två teorier}},
  year         = {{2012}},
}