Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

EU:s asyl- och migrationspolitik - ett gemensamt politikområde

Abdalla, Zina LU (2012) STVM11 20121
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Asyl- och migrationspolitik har under en lång tid varit en nationell angelägenhet för de europeiska staterna, medlemsländerna har under senare tid försökt harmonisera denna till ett mer överstatligt projekt. Den senaste ledstjärnan för samarbetet och för hantering av asylströmmar är Stockholmsprogrammet där solidaritet mellan medlemsländerna spelar en betydande roll. I programmet slogs det fast att senast 2012 ska EU ha upprättat ett gemensamt asylsystem, vilket än inte blivit av. I denna uppsats ska jag se på EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik och harmoniseringen av denna utifrån teorier som neofunktionalism, liberal intergovernmentalism samt securitization för att senare försöka utkristallisera varför medlemsstaterna valt att... (More)
Asyl- och migrationspolitik har under en lång tid varit en nationell angelägenhet för de europeiska staterna, medlemsländerna har under senare tid försökt harmonisera denna till ett mer överstatligt projekt. Den senaste ledstjärnan för samarbetet och för hantering av asylströmmar är Stockholmsprogrammet där solidaritet mellan medlemsländerna spelar en betydande roll. I programmet slogs det fast att senast 2012 ska EU ha upprättat ett gemensamt asylsystem, vilket än inte blivit av. I denna uppsats ska jag se på EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik och harmoniseringen av denna utifrån teorier som neofunktionalism, liberal intergovernmentalism samt securitization för att senare försöka utkristallisera varför medlemsstaterna valt att samarbeta inom politikområdet. Jag ska analysera dokument som EU har tagit fram kring asyl- och migrationspolitik; Stockholmsprogrammet samt Migrationspakten, men även tidigare material kring ämnet. Teorierna i sig ska i min analys ligga till grund för förståelsen av samarbetet kring det gemensamma politikområdet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Abdalla, Zina LU
supervisor
organization
course
STVM11 20121
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
EU, asylum and migration policy, regional cooperation, neofunctionalism, liberal intergovernmentalism, securitization
language
Swedish
id
2971184
date added to LUP
2012-09-05 16:15:54
date last changed
2012-09-05 16:15:54
@misc{2971184,
  abstract     = {{Asyl- och migrationspolitik har under en lång tid varit en nationell angelägenhet för de europeiska staterna, medlemsländerna har under senare tid försökt harmonisera denna till ett mer överstatligt projekt. Den senaste ledstjärnan för samarbetet och för hantering av asylströmmar är Stockholmsprogrammet där solidaritet mellan medlemsländerna spelar en betydande roll. I programmet slogs det fast att senast 2012 ska EU ha upprättat ett gemensamt asylsystem, vilket än inte blivit av. I denna uppsats ska jag se på EU:s gemensamma asyl- och migrationspolitik och harmoniseringen av denna utifrån teorier som neofunktionalism, liberal intergovernmentalism samt securitization för att senare försöka utkristallisera varför medlemsstaterna valt att samarbeta inom politikområdet. Jag ska analysera dokument som EU har tagit fram kring asyl- och migrationspolitik; Stockholmsprogrammet samt Migrationspakten, men även tidigare material kring ämnet. Teorierna i sig ska i min analys ligga till grund för förståelsen av samarbetet kring det gemensamma politikområdet.}},
  author       = {{Abdalla, Zina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{EU:s asyl- och migrationspolitik - ett gemensamt politikområde}},
  year         = {{2012}},
}