Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Behandling med KBT respektive KBT och mindfulnessbaserade övningar: En serie fallstudier

Ghazvinian, Ozra LU (2012) PPTN76 20121
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Syftet med föreliggande serie fallstudier var att undersöka förändringar hos olika patienter med ångest och depression under behandling med kognitiv beteendeterapi respektive med KBT-behandling och mindfulness-övningar som intervention; samt att beskriva hur KBT respektive KBT med mindfulness-interventioner upplevdes av patienterna. Undersökningen inkluderade två grupper, där den ena gruppen fick KBT och den andra gruppen fick KBT samt mindfulness-baserade övningar. Varje grupp bestod av fyra personer med individuell behandlingskontakt. Behandlingslängden var beroende av personens problematik. Undersökningsresultatet visade positiva kliniska responser på KBT respektive KBT och mindfulness-behandling. Det här var tydligt i patienternas... (More)
Syftet med föreliggande serie fallstudier var att undersöka förändringar hos olika patienter med ångest och depression under behandling med kognitiv beteendeterapi respektive med KBT-behandling och mindfulness-övningar som intervention; samt att beskriva hur KBT respektive KBT med mindfulness-interventioner upplevdes av patienterna. Undersökningen inkluderade två grupper, där den ena gruppen fick KBT och den andra gruppen fick KBT samt mindfulness-baserade övningar. Varje grupp bestod av fyra personer med individuell behandlingskontakt. Behandlingslängden var beroende av personens problematik. Undersökningsresultatet visade positiva kliniska responser på KBT respektive KBT och mindfulness-behandling. Det här var tydligt i patienternas reliabla förbättringar på både BAI och BDI-II efter behandlingen, och i deras positiva upplevelser av behandlingen, samt i ökad förmåga till medveten närvaro hos de patienter som behandlats med KBT och mindfulness-baserade övningar. De patienter som behandlats med KBT och mindfulness-baserade övningar ansåg att behandlingen hade hjälpt dem att minska grubblerier och att utveckla olika grader av acceptans av sina tankar och känslor. Alla patienter som behandlats med KBT svarade på utvärderingen att de skulle söka samma typ av behandling om de skulle söka terapi igen, vilket förmodligen är relaterat till patienternas bättre psykiska välmående i slutet av behandlingen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Ghazvinian, Ozra LU
supervisor
organization
course
PPTN76 20121
year
type
H2 - Master's Degree (Two Years)
subject
keywords
mindfulness, KBT, depressionsbehandling, ångestbehandling
language
Swedish
id
3044735
date added to LUP
2012-08-24 14:48:55
date last changed
2012-10-05 10:17:46
@misc{3044735,
  abstract     = {{Syftet med föreliggande serie fallstudier var att undersöka förändringar hos olika patienter med ångest och depression under behandling med kognitiv beteendeterapi respektive med KBT-behandling och mindfulness-övningar som intervention; samt att beskriva hur KBT respektive KBT med mindfulness-interventioner upplevdes av patienterna. Undersökningen inkluderade två grupper, där den ena gruppen fick KBT och den andra gruppen fick KBT samt mindfulness-baserade övningar. Varje grupp bestod av fyra personer med individuell behandlingskontakt. Behandlingslängden var beroende av personens problematik. Undersökningsresultatet visade positiva kliniska responser på KBT respektive KBT och mindfulness-behandling. Det här var tydligt i patienternas reliabla förbättringar på både BAI och BDI-II efter behandlingen, och i deras positiva upplevelser av behandlingen, samt i ökad förmåga till medveten närvaro hos de patienter som behandlats med KBT och mindfulness-baserade övningar. De patienter som behandlats med KBT och mindfulness-baserade övningar ansåg att behandlingen hade hjälpt dem att minska grubblerier och att utveckla olika grader av acceptans av sina tankar och känslor. Alla patienter som behandlats med KBT svarade på utvärderingen att de skulle söka samma typ av behandling om de skulle söka terapi igen, vilket förmodligen är relaterat till patienternas bättre psykiska välmående i slutet av behandlingen.}},
  author       = {{Ghazvinian, Ozra}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Behandling med KBT respektive KBT och mindfulnessbaserade övningar: En serie fallstudier}},
  year         = {{2012}},
}