Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Aktivitetsförmågan hos personer med epilepsi före och efter ett epilepsikirurgiskt ingrepp

Johnsson, Lovisa LU and Persson, Anna LU (2012) ATPK54 20121
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Epilepsi är en av de vanligaste neurologiska åkommorna i Sverige. Cirka 1/3 av alla patienter med epilepsi blir inte anfallsfria trots att de tar medicin. Det är en liten del av denna tredjedel som kan få en kirurgisk behandling. Flera arbetsterapeutiska källor tar upp aktivitetsförmågans betydelse för hälsan. Syftet med studien var att undersöka aktivitetsförmågan hos personer med epilepsi före och efter ett epilepsikirurgiskt ingrepp. Studien genomfördes i form av postenkät som skickades ut till personer i södra Sverige som opererats för epilepsi. Enkäten som bestod av frågor med givna svarsalternativ samt öppna frågor, besvarades av 25 personer. För att analysera resultatet användes deskriptiv statistik. Frågorna med givna... (More)
Epilepsi är en av de vanligaste neurologiska åkommorna i Sverige. Cirka 1/3 av alla patienter med epilepsi blir inte anfallsfria trots att de tar medicin. Det är en liten del av denna tredjedel som kan få en kirurgisk behandling. Flera arbetsterapeutiska källor tar upp aktivitetsförmågans betydelse för hälsan. Syftet med studien var att undersöka aktivitetsförmågan hos personer med epilepsi före och efter ett epilepsikirurgiskt ingrepp. Studien genomfördes i form av postenkät som skickades ut till personer i södra Sverige som opererats för epilepsi. Enkäten som bestod av frågor med givna svarsalternativ samt öppna frågor, besvarades av 25 personer. För att analysera resultatet användes deskriptiv statistik. Frågorna med givna svarsalternativ summerades och de öppna frågorna grupperades efter innehåll. Resultatet visar att cirka hälften av undersökningspersonerna hade fått en förbättrad aktivitetsförmåga efter det epilepsikirurgiska ingreppet, medan många av undersökningspersonerna inte såg någon förändring i de dagliga aktiviteterna, eller hade försämrad aktivitetsförmåga. Det visade sig också att det var färre som kunde arbeta efter ingreppet än de kunde innan. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johnsson, Lovisa LU and Persson, Anna LU
supervisor
organization
course
ATPK54 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Aktivitet, Aktivitetsförmåga, Epilepsi, Epilepsikirurgiska ingrepp
language
Swedish
id
3123164
date added to LUP
2012-09-28 12:00:33
date last changed
2015-12-14 13:22:05
@misc{3123164,
  abstract     = {{Epilepsi är en av de vanligaste neurologiska åkommorna i Sverige. Cirka 1/3 av alla patienter med epilepsi blir inte anfallsfria trots att de tar medicin. Det är en liten del av denna tredjedel som kan få en kirurgisk behandling. Flera arbetsterapeutiska källor tar upp aktivitetsförmågans betydelse för hälsan. Syftet med studien var att undersöka aktivitetsförmågan hos personer med epilepsi före och efter ett epilepsikirurgiskt ingrepp. Studien genomfördes i form av postenkät som skickades ut till personer i södra Sverige som opererats för epilepsi. Enkäten som bestod av frågor med givna svarsalternativ samt öppna frågor, besvarades av 25 personer. För att analysera resultatet användes deskriptiv statistik. Frågorna med givna svarsalternativ summerades och de öppna frågorna grupperades efter innehåll. Resultatet visar att cirka hälften av undersökningspersonerna hade fått en förbättrad aktivitetsförmåga efter det epilepsikirurgiska ingreppet, medan många av undersökningspersonerna inte såg någon förändring i de dagliga aktiviteterna, eller hade försämrad aktivitetsförmåga. Det visade sig också att det var färre som kunde arbeta efter ingreppet än de kunde innan.}},
  author       = {{Johnsson, Lovisa and Persson, Anna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Aktivitetsförmågan hos personer med epilepsi före och efter ett epilepsikirurgiskt ingrepp}},
  year         = {{2012}},
}