Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Upplevelsen av vardagliga aktiviteter hos personer med Aspergers Syndrom

Andersson, Sabina LU and Malmqvist, Hanna LU (2012) ATPK54 20121
Sustainable occupations and health in a life course perspective
Abstract (Swedish)
Trots studier och forskning som gjorts det senaste årtiondet om Aspergers Syndrom [ASD] är kunskapen kring vilka aktiviteter personer med ASD utför och hur de upplever dem begränsad. Syftet med studien var att belysa vilka aktiviteter personer med ASD utför och vilken mening dessa aktiviteter har för personerna. Med en ökad kunskap kring de vardagliga aktiviteternas mening kan arbetsterapeutens arbete med att upprätthålla och öka graden av upplevd hälsa hos personer med ASD förbättras. Genom en semistrukturerad intervju fick de åtta deltagarna i studien beskriva upplevelsen av sina vardagliga aktiviteter. Intervjuerna analyserades därefter genom en innehållsanalys. Gemensamt för deltagarna som ingick i studien var att en del aktiviteter... (More)
Trots studier och forskning som gjorts det senaste årtiondet om Aspergers Syndrom [ASD] är kunskapen kring vilka aktiviteter personer med ASD utför och hur de upplever dem begränsad. Syftet med studien var att belysa vilka aktiviteter personer med ASD utför och vilken mening dessa aktiviteter har för personerna. Med en ökad kunskap kring de vardagliga aktiviteternas mening kan arbetsterapeutens arbete med att upprätthålla och öka graden av upplevd hälsa hos personer med ASD förbättras. Genom en semistrukturerad intervju fick de åtta deltagarna i studien beskriva upplevelsen av sina vardagliga aktiviteter. Intervjuerna analyserades därefter genom en innehållsanalys. Gemensamt för deltagarna som ingick i studien var att en del aktiviteter utfördes för att de ville och andra för att de kände sig tvingade, vilket gav utdelning direkt eller på sikt. Då aktivitet och dess positiva verkan är arbetsterapeutens viktigaste redskap, behövs det mer forskning om upplevd mening i aktivitet. Den kunskapen är viktig för arbetsterapeutens arbete med att stödja personer till engagemang av meningsfulla aktiviteter. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Andersson, Sabina LU and Malmqvist, Hanna LU
supervisor
organization
course
ATPK54 20121
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Aspergers syndrom, aktiviteter, mening, aktivitetsutförande
language
Swedish
id
3123179
date added to LUP
2012-09-28 11:59:39
date last changed
2015-12-14 13:22:05
@misc{3123179,
  abstract     = {{Trots studier och forskning som gjorts det senaste årtiondet om Aspergers Syndrom [ASD] är kunskapen kring vilka aktiviteter personer med ASD utför och hur de upplever dem begränsad. Syftet med studien var att belysa vilka aktiviteter personer med ASD utför och vilken mening dessa aktiviteter har för personerna. Med en ökad kunskap kring de vardagliga aktiviteternas mening kan arbetsterapeutens arbete med att upprätthålla och öka graden av upplevd hälsa hos personer med ASD förbättras. Genom en semistrukturerad intervju fick de åtta deltagarna i studien beskriva upplevelsen av sina vardagliga aktiviteter. Intervjuerna analyserades därefter genom en innehållsanalys. Gemensamt för deltagarna som ingick i studien var att en del aktiviteter utfördes för att de ville och andra för att de kände sig tvingade, vilket gav utdelning direkt eller på sikt. Då aktivitet och dess positiva verkan är arbetsterapeutens viktigaste redskap, behövs det mer forskning om upplevd mening i aktivitet. Den kunskapen är viktig för arbetsterapeutens arbete med att stödja personer till engagemang av meningsfulla aktiviteter.}},
  author       = {{Andersson, Sabina and Malmqvist, Hanna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Upplevelsen av vardagliga aktiviteter hos personer med Aspergers Syndrom}},
  year         = {{2012}},
}