Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

BVC-sjuksköterskans upplevelse av att stödja nyblivna föräldrar

Rosborg, Anna LU and Carlberg, Catharina LU (2012) DSKM50 20122
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
I Sverige följs 99 % av alla barn upp på Barnavårdcentralen (BVC), vilket ger BVC-sjuksköterskan en unik möjlighet att stödja nyblivna föräldrar i deras nya roll. Syftet med denna studie var att belysa BVC-sjuksköterskans upplevelse av att stödja nyblivna mammor och pappor i anpassningen till föräldraskapet. Intervjuer genomfördes med tio BVC-sjuksköterskor. Insamlat material analyserades med innehållsanalys. I resultatet framkom huvudkategorin “ Att spela en liten roll i ett stort sammanhang.” Huvudkategorin delades upp i fyra kategorier ”Att välja fokus,” ”Bemötande,” ”Arbetsmodeller” och ”BVC-sjuksköterskans tankar kring hur det är att bli förälder” Slutsatsen är att dagens barnavårdcentral alltmer frångår de traditionella... (More)
I Sverige följs 99 % av alla barn upp på Barnavårdcentralen (BVC), vilket ger BVC-sjuksköterskan en unik möjlighet att stödja nyblivna föräldrar i deras nya roll. Syftet med denna studie var att belysa BVC-sjuksköterskans upplevelse av att stödja nyblivna mammor och pappor i anpassningen till föräldraskapet. Intervjuer genomfördes med tio BVC-sjuksköterskor. Insamlat material analyserades med innehållsanalys. I resultatet framkom huvudkategorin “ Att spela en liten roll i ett stort sammanhang.” Huvudkategorin delades upp i fyra kategorier ”Att välja fokus,” ”Bemötande,” ”Arbetsmodeller” och ”BVC-sjuksköterskans tankar kring hur det är att bli förälder” Slutsatsen är att dagens barnavårdcentral alltmer frångår de traditionella arbetsmetoderna till ett mer familjecentrerat arbetssätt där tid och resurser kan fördelas efter varje individs behov av stöd. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Rosborg, Anna LU and Carlberg, Catharina LU
supervisor
organization
course
DSKM50 20122
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
language
Swedish
id
3191760
date added to LUP
2012-12-06 13:48:38
date last changed
2015-12-14 13:21:28
@misc{3191760,
  abstract     = {{I Sverige följs 99 % av alla barn upp på Barnavårdcentralen (BVC), vilket ger BVC-sjuksköterskan en unik möjlighet att stödja nyblivna föräldrar i deras nya roll. Syftet med denna studie var att belysa BVC-sjuksköterskans upplevelse av att stödja nyblivna mammor och pappor i anpassningen till föräldraskapet. Intervjuer genomfördes med tio BVC-sjuksköterskor. Insamlat material analyserades med innehållsanalys. I resultatet framkom huvudkategorin “ Att spela en liten roll i ett stort sammanhang.” Huvudkategorin delades upp i fyra kategorier ”Att välja fokus,” ”Bemötande,” ”Arbetsmodeller” och ”BVC-sjuksköterskans tankar kring hur det är att bli förälder” Slutsatsen är att dagens barnavårdcentral alltmer frångår de traditionella arbetsmetoderna till ett mer familjecentrerat arbetssätt där tid och resurser kan fördelas efter varje individs behov av stöd.}},
  author       = {{Rosborg, Anna and Carlberg, Catharina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{BVC-sjuksköterskans upplevelse av att stödja nyblivna föräldrar}},
  year         = {{2012}},
}