Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

NATO och humanitär intervention - ett realistiskt perspektiv

Nordin, Victor LU and Rundqvist, Ib LU (2013) STVA22 20122
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Under FN-toppmötet 2005 formulerades principen om ansvar att skydda som avsåg skydda civilbefolkningar mot folkmord, krigsförbrytelser, etnisk rensning och brott mot mänskliga rättigheter genom att ge det internationella samfundet ett ansvar att ingripa vid dessa företeelser. Trots detta ansvar sker inte humanitär intervention i alla fall som det varit berättigat. I vår uppsats undersöker vi hur NATO:s beslut att intervenera i Libyen men inte Syrien kan förstås ur ett realistiskt perspektiv. Utifrån realistisk teori valde vi att undersöka hur egenintressen, maktbalans och FN:s säkerhetsråd påverkar NATO:s beslut om intervention. Resultatet av vår undersökning visar att förekomsten av ett FN- mandat ej påverkar NATO:s beslut om... (More)
Under FN-toppmötet 2005 formulerades principen om ansvar att skydda som avsåg skydda civilbefolkningar mot folkmord, krigsförbrytelser, etnisk rensning och brott mot mänskliga rättigheter genom att ge det internationella samfundet ett ansvar att ingripa vid dessa företeelser. Trots detta ansvar sker inte humanitär intervention i alla fall som det varit berättigat. I vår uppsats undersöker vi hur NATO:s beslut att intervenera i Libyen men inte Syrien kan förstås ur ett realistiskt perspektiv. Utifrån realistisk teori valde vi att undersöka hur egenintressen, maktbalans och FN:s säkerhetsråd påverkar NATO:s beslut om intervention. Resultatet av vår undersökning visar att förekomsten av ett FN- mandat ej påverkar NATO:s beslut om intervention. NATO:s egenintressen i Libyen kan förklara intervention, däremot så stämmer deras egenintressen i Syrien inte överens med en intervention. Intervention i Syrien försvåras även på grund av andra stormakters egenintressen i landet och Syriens och dess allierades maktposition. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Nordin, Victor LU and Rundqvist, Ib LU
supervisor
organization
course
STVA22 20122
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Humanitär intervention, NATO, Libyen, Syrien, Realism
language
Swedish
id
3350671
date added to LUP
2013-02-05 12:51:11
date last changed
2013-02-05 12:51:11
@misc{3350671,
  abstract     = {{Under FN-toppmötet 2005 formulerades principen om ansvar att skydda som avsåg skydda civilbefolkningar mot folkmord, krigsförbrytelser, etnisk rensning och brott mot mänskliga rättigheter genom att ge det internationella samfundet ett ansvar att ingripa vid dessa företeelser. Trots detta ansvar sker inte humanitär intervention i alla fall som det varit berättigat. I vår uppsats undersöker vi hur NATO:s beslut att intervenera i Libyen men inte Syrien kan förstås ur ett realistiskt perspektiv. Utifrån realistisk teori valde vi att undersöka hur egenintressen, maktbalans och FN:s säkerhetsråd påverkar NATO:s beslut om intervention. Resultatet av vår undersökning visar att förekomsten av ett FN- mandat ej påverkar NATO:s beslut om intervention. NATO:s egenintressen i Libyen kan förklara intervention, däremot så stämmer deras egenintressen i Syrien inte överens med en intervention. Intervention i Syrien försvåras även på grund av andra stormakters egenintressen i landet och Syriens och dess allierades maktposition.}},
  author       = {{Nordin, Victor and Rundqvist, Ib}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{NATO och humanitär intervention - ett realistiskt perspektiv}},
  year         = {{2013}},
}