Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Medborgarförslag. Ett effektivt verktyg i demokratins tjänst eller ett spel för gallerierna?

Simon, Cecilia LU and Isaksson, Elna LU (2013) STVA22 20122
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Uppsatsen behandlar medborgarförslag, en ansats från Sveriges regering för att fördjupa den svenska demokratin. Medborgarförslag infördes som en möjlighet i kommuner för att stödja den lokala demokratin och därmed minska politisk marginalisering och utanförskap, samt öka det politiska engagemanget i kommunen. Syftet med studien är att utreda om regeringens mål att öka och diversera det politiska deltagandet har uppfyllts. För att begränsa undersökningen utifrån uppsatsens omfång koncentreras undersökningen på de medborgarförslag som kom in till Lunds kommun under 2011. Genom en intervjubaserad frågeundersökning utreds vilka samhällsgrupper som lämnat förslag och hur den demografiska spridningen ser ut bland de engagerade medborgarna.... (More)
Uppsatsen behandlar medborgarförslag, en ansats från Sveriges regering för att fördjupa den svenska demokratin. Medborgarförslag infördes som en möjlighet i kommuner för att stödja den lokala demokratin och därmed minska politisk marginalisering och utanförskap, samt öka det politiska engagemanget i kommunen. Syftet med studien är att utreda om regeringens mål att öka och diversera det politiska deltagandet har uppfyllts. För att begränsa undersökningen utifrån uppsatsens omfång koncentreras undersökningen på de medborgarförslag som kom in till Lunds kommun under 2011. Genom en intervjubaserad frågeundersökning utreds vilka samhällsgrupper som lämnat förslag och hur den demografiska spridningen ser ut bland de engagerade medborgarna. Studien innefattar även en kvalitativ textanalys av offentliga dokument och relevant forskning gällande medborgarförslag och politiskt deltagande. Resultatet som framkommer av studien är att medborgarförslagen är ett användbart verktyg för att öka det politiska engagemanget och aktiverar flera medborgargrupper som inte har någon erfarenhet av politiskt deltagande. Avslutningsvis föreslås uppslag till diskussion och fortsatt forskning. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Simon, Cecilia LU and Isaksson, Elna LU
supervisor
organization
course
STVA22 20122
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
medborgarförslag, kommunalpolitik, medborgardeltagande
language
Swedish
id
3350742
date added to LUP
2013-02-05 12:50:26
date last changed
2013-02-05 12:50:26
@misc{3350742,
  abstract     = {{Uppsatsen behandlar medborgarförslag, en ansats från Sveriges regering för att fördjupa den svenska demokratin. Medborgarförslag infördes som en möjlighet i kommuner för att stödja den lokala demokratin och därmed minska politisk marginalisering och utanförskap, samt öka det politiska engagemanget i kommunen. Syftet med studien är att utreda om regeringens mål att öka och diversera det politiska deltagandet har uppfyllts. För att begränsa undersökningen utifrån uppsatsens omfång koncentreras undersökningen på de medborgarförslag som kom in till Lunds kommun under 2011. Genom en intervjubaserad frågeundersökning utreds vilka samhällsgrupper som lämnat förslag och hur den demografiska spridningen ser ut bland de engagerade medborgarna. Studien innefattar även en kvalitativ textanalys av offentliga dokument och relevant forskning gällande medborgarförslag och politiskt deltagande. Resultatet som framkommer av studien är att medborgarförslagen är ett användbart verktyg för att öka det politiska engagemanget och aktiverar flera medborgargrupper som inte har någon erfarenhet av politiskt deltagande. Avslutningsvis föreslås uppslag till diskussion och fortsatt forskning.}},
  author       = {{Simon, Cecilia and Isaksson, Elna}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Medborgarförslag. Ett effektivt verktyg i demokratins tjänst eller ett spel för gallerierna?}},
  year         = {{2013}},
}