Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Victoria's Secret-modellen, den perfekta kvinnan

Lacotte Olsson, Isabelle LU and Rutgersson, Amanda LU (2013) MKVA21 20122
Media and Communication Studies
Abstract (Swedish)
Media spelar en stor roll i dagens samhälle och är ständigt med och sätter agendan för vad som ska diskuteras i vardagliga sammanhang. I denna text har en diskursanalys gjorts av den senaste Victoria’s Secret modevisningen som presenterats i ett ihopsatt TV-program. Detta för att granska hur bilden av kvinnan ser ut och medias framställning av kvinnlighet. Forskning tyder på att tonåringar påverkas av det media visar. Vi har därför även tittat närmare på ifall detta även gäller efter tonåren. Åtta kvalitativa intervjuer med unga kvinnor i 20-25 års ålder har gjorts, därefter har intervjupersonernas tankar kring Victoria’s Secret granskats samtidigt som vi har undersökt och försökt förstå deras syn på ideal och om Victoria's Secret är en... (More)
Media spelar en stor roll i dagens samhälle och är ständigt med och sätter agendan för vad som ska diskuteras i vardagliga sammanhang. I denna text har en diskursanalys gjorts av den senaste Victoria’s Secret modevisningen som presenterats i ett ihopsatt TV-program. Detta för att granska hur bilden av kvinnan ser ut och medias framställning av kvinnlighet. Forskning tyder på att tonåringar påverkas av det media visar. Vi har därför även tittat närmare på ifall detta även gäller efter tonåren. Åtta kvalitativa intervjuer med unga kvinnor i 20-25 års ålder har gjorts, därefter har intervjupersonernas tankar kring Victoria’s Secret granskats samtidigt som vi har undersökt och försökt förstå deras syn på ideal och om Victoria's Secret är en del av det ideal som finns. I analysen har vi kommit fram till att Victoria’s Secrets modevisning visar en stereotyp bild av kvinnan som ett sexobjekt och upprätthåller således synen på kvinnan som just detta. Vi har även upptäckt att det råder en diskrepans i identitetsskapandet då det finns fler diskurser i samhället som man vill följa och passa in i. Dels vill man vara den unika individen och således inte följa medias representation av kvinnan och det ideal som finns och samtidigt vill man passa in i gemenskapen och försöker därför efterlikna det media framställer som rätt och fel. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lacotte Olsson, Isabelle LU and Rutgersson, Amanda LU
supervisor
organization
alternative title
-En underskning av kvinnors identitetsskapande och deras syn på ideal
course
MKVA21 20122
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
feminism, Victoria’s Secret, identitetsskapande, massmedia, media, ideal
language
Swedish
id
3358127
date added to LUP
2013-02-18 08:48:17
date last changed
2014-09-04 08:35:59
@misc{3358127,
  abstract     = {{Media spelar en stor roll i dagens samhälle och är ständigt med och sätter agendan för vad som ska diskuteras i vardagliga sammanhang. I denna text har en diskursanalys gjorts av den senaste Victoria’s Secret modevisningen som presenterats i ett ihopsatt TV-program. Detta för att granska hur bilden av kvinnan ser ut och medias framställning av kvinnlighet. Forskning tyder på att tonåringar påverkas av det media visar. Vi har därför även tittat närmare på ifall detta även gäller efter tonåren. Åtta kvalitativa intervjuer med unga kvinnor i 20-25 års ålder har gjorts, därefter har intervjupersonernas tankar kring Victoria’s Secret granskats samtidigt som vi har undersökt och försökt förstå deras syn på ideal och om Victoria's Secret är en del av det ideal som finns. I analysen har vi kommit fram till att Victoria’s Secrets modevisning visar en stereotyp bild av kvinnan som ett sexobjekt och upprätthåller således synen på kvinnan som just detta. Vi har även upptäckt att det råder en diskrepans i identitetsskapandet då det finns fler diskurser i samhället som man vill följa och passa in i. Dels vill man vara den unika individen och således inte följa medias representation av kvinnan och det ideal som finns och samtidigt vill man passa in i gemenskapen och försöker därför efterlikna det media framställer som rätt och fel.}},
  author       = {{Lacotte Olsson, Isabelle and Rutgersson, Amanda}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Victoria's Secret-modellen, den perfekta kvinnan}},
  year         = {{2013}},
}