Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Piratverksamhet i Somalia - hur det internationella samfundet hanterar ett potentiellt globalt hot

Hagberg, Hilda LU and Levander, Nicolina LU (2013) FKVA22 20122
Department of Political Science
Abstract (Swedish)
Piratverksamheten i Somalia är ett högst aktuellt problem som sker både på territoriellt och internationellt vatten, och påverkar handel, turism och bistånd. Såväl stater som organisationer har engagerat sig militärt i frågan. FN:s säkerhetsråd har genom resolutioner möjliggjort en hantering av företeelsen samtidigt som folkrättsliga traktat hanterar frågorna. Genom att se till teoretiska perspektiv som realism och liberalism samt teorier om globala hot strävar denna uppsats efter att undersöka hur dessa teorier angriper både piratverksamhet rent teoretiskt och konkret i Somalia. Vår slutsats är att piratverksamhet i högsta grad kan ses som ett globalt hot. Vidare anser vi att varken liberalism, realism, internationell rätt eller stater... (More)
Piratverksamheten i Somalia är ett högst aktuellt problem som sker både på territoriellt och internationellt vatten, och påverkar handel, turism och bistånd. Såväl stater som organisationer har engagerat sig militärt i frågan. FN:s säkerhetsråd har genom resolutioner möjliggjort en hantering av företeelsen samtidigt som folkrättsliga traktat hanterar frågorna. Genom att se till teoretiska perspektiv som realism och liberalism samt teorier om globala hot strävar denna uppsats efter att undersöka hur dessa teorier angriper både piratverksamhet rent teoretiskt och konkret i Somalia. Vår slutsats är att piratverksamhet i högsta grad kan ses som ett globalt hot. Vidare anser vi att varken liberalism, realism, internationell rätt eller stater hanterar kärnan i problemet. Fokus skulle med fördel vara att bistå Somalia med möjligheter att etablera en stabil stat, genom att stärka den ekonomiska och sociala sfären samt etablera stabila och demokratiska institutioner. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Hagberg, Hilda LU and Levander, Nicolina LU
supervisor
organization
course
FKVA22 20122
year
type
L2 - 2nd term paper (old degree order)
subject
keywords
Piratverksamhet, Somalia, Internationella samfundet, Globala hot, Internationell rätt
language
Swedish
id
3359634
date added to LUP
2013-02-05 14:34:51
date last changed
2013-02-05 14:34:51
@misc{3359634,
  abstract     = {{Piratverksamheten i Somalia är ett högst aktuellt problem som sker både på territoriellt och internationellt vatten, och påverkar handel, turism och bistånd. Såväl stater som organisationer har engagerat sig militärt i frågan. FN:s säkerhetsråd har genom resolutioner möjliggjort en hantering av företeelsen samtidigt som folkrättsliga traktat hanterar frågorna. Genom att se till teoretiska perspektiv som realism och liberalism samt teorier om globala hot strävar denna uppsats efter att undersöka hur dessa teorier angriper både piratverksamhet rent teoretiskt och konkret i Somalia. Vår slutsats är att piratverksamhet i högsta grad kan ses som ett globalt hot. Vidare anser vi att varken liberalism, realism, internationell rätt eller stater hanterar kärnan i problemet. Fokus skulle med fördel vara att bistå Somalia med möjligheter att etablera en stabil stat, genom att stärka den ekonomiska och sociala sfären samt etablera stabila och demokratiska institutioner.}},
  author       = {{Hagberg, Hilda and Levander, Nicolina}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Piratverksamhet i Somalia - hur det internationella samfundet hanterar ett potentiellt globalt hot}},
  year         = {{2013}},
}