Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Kvinnors upplevelser av sin hemlöshet samt erfarenheter av hälso- och sjukvården

Berro, Karima LU and Hedengård, Pernilla (2013) VMFM01 20122
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
Syfte: Syftet med undersökningen var att belysa kvinnors upplevelser av antingen en pågående eller en avslutad hemlöshet och deras erfarenheter av hälso- och sjukvården under hemlöshet. Metod: Undersökningen genomfördes i en stad i södra Sverige totalt intervjuades 13 kvinnor. Latent innehållsanalys användes. Resultat: Analysen resulterade i fem huvudteman med subteman. Huvudteman är; hemlöshet innebär en otrygg tillvaro, svårigheter att identifiera sig som hemlös, samhällets syn på hemlösa, känslor inför sin hemlöshet, blandade upplevelse i mötet med hälso- och sjukvården. Resultatet visade på en mångfald av svårigheter i att leva som hemlös kvinna. Flertalet av kvinnorna beskrev dåligt bemötande i kontakten med hälso- och sjukvården och... (More)
Syfte: Syftet med undersökningen var att belysa kvinnors upplevelser av antingen en pågående eller en avslutad hemlöshet och deras erfarenheter av hälso- och sjukvården under hemlöshet. Metod: Undersökningen genomfördes i en stad i södra Sverige totalt intervjuades 13 kvinnor. Latent innehållsanalys användes. Resultat: Analysen resulterade i fem huvudteman med subteman. Huvudteman är; hemlöshet innebär en otrygg tillvaro, svårigheter att identifiera sig som hemlös, samhällets syn på hemlösa, känslor inför sin hemlöshet, blandade upplevelse i mötet med hälso- och sjukvården. Resultatet visade på en mångfald av svårigheter i att leva som hemlös kvinna. Flertalet av kvinnorna beskrev dåligt bemötande i kontakten med hälso- och sjukvården och sociala myndigheter, men även i mötet med samhället i övrigt. Slutsats: Dåligt bemötande från hälso- och sjukvården kan leda till minskat förtroende. Utbildning av sjuksköterskor krävs för att höja kvaliteten på omvårdnaden mot målgruppen. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Berro, Karima LU and Hedengård, Pernilla
supervisor
organization
alternative title
En kvalitativ intervjustudie
course
VMFM01 20122
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Homeless persons, health personnel, nursing, attitude.
language
Swedish
id
3363470
date added to LUP
2013-05-29 13:46:39
date last changed
2015-12-14 13:21:29
@misc{3363470,
  abstract     = {{Syfte: Syftet med undersökningen var att belysa kvinnors upplevelser av antingen en pågående eller en avslutad hemlöshet och deras erfarenheter av hälso- och sjukvården under hemlöshet. Metod: Undersökningen genomfördes i en stad i södra Sverige totalt intervjuades 13 kvinnor. Latent innehållsanalys användes. Resultat: Analysen resulterade i fem huvudteman med subteman. Huvudteman är; hemlöshet innebär en otrygg tillvaro, svårigheter att identifiera sig som hemlös, samhällets syn på hemlösa, känslor inför sin hemlöshet, blandade upplevelse i mötet med hälso- och sjukvården. Resultatet visade på en mångfald av svårigheter i att leva som hemlös kvinna. Flertalet av kvinnorna beskrev dåligt bemötande i kontakten med hälso- och sjukvården och sociala myndigheter, men även i mötet med samhället i övrigt. Slutsats: Dåligt bemötande från hälso- och sjukvården kan leda till minskat förtroende. Utbildning av sjuksköterskor krävs för att höja kvaliteten på omvårdnaden mot målgruppen.}},
  author       = {{Berro, Karima and Hedengård, Pernilla}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Kvinnors upplevelser av sin hemlöshet samt erfarenheter av hälso- och sjukvården}},
  year         = {{2013}},
}