Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Sex som självskadebeteende: fenomenet ur terapeuters perspektiv

Karlsson, Jenny LU (2013) PSYK01 20122
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Som ett led i forskningen kring självskadebeteenden har man börjat fokusera på det fenomen som brukar kallas ”självdestruktivt sex” och ”sex som självskadebeteende”. Detta är ett dåligt definierat och utforskat område, där det saknas systematiserad kunskap och vedertagna begreppskonventioner. Denna uppsats syftar till att undersöka vad som karakteriserar sex som självskadebeteende, och varför personer ägnar sig åt detta. Sammantaget 40 informanter med erfarenhet av klient- och patientarbete inom psykisk hälsovård har besvarat en nätbaserad enkät, med frågor om sexuellt självdestruktiva beteenden samt dessa beteendens funktion. Resultaten indikerade att sex som självskadebeteende förekommer hos olika personer, som särskilt fokus eller som... (More)
Som ett led i forskningen kring självskadebeteenden har man börjat fokusera på det fenomen som brukar kallas ”självdestruktivt sex” och ”sex som självskadebeteende”. Detta är ett dåligt definierat och utforskat område, där det saknas systematiserad kunskap och vedertagna begreppskonventioner. Denna uppsats syftar till att undersöka vad som karakteriserar sex som självskadebeteende, och varför personer ägnar sig åt detta. Sammantaget 40 informanter med erfarenhet av klient- och patientarbete inom psykisk hälsovård har besvarat en nätbaserad enkät, med frågor om sexuellt självdestruktiva beteenden samt dessa beteendens funktion. Resultaten indikerade att sex som självskadebeteende förekommer hos olika personer, som särskilt fokus eller som associerat problemområde vid psykologisk behandling, och kan påträffas i olika sammanhang. Förekomsten av dessa beteenden uppskattas av informanterna skilja sig signifikant mellan kvinnor och män. Sexuellt självskadebeteende uppfattas vidare fylla samma typ av funktioner som andra självskadebeteenden. En viktig slutsats är att ytterligare forskning kring fenomenet behövs, exempelvis kring vad som karakteriserar, definierar och avgränsar fenomenet, samt vilket bemötande och behandling som behövs för personer med sexuellt självskadebeteende. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Karlsson, Jenny LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20122
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
language
Swedish
id
3403769
date added to LUP
2013-01-29 13:15:48
date last changed
2013-01-29 13:15:48
@misc{3403769,
  abstract     = {{Som ett led i forskningen kring självskadebeteenden har man börjat fokusera på det fenomen som brukar kallas ”självdestruktivt sex” och ”sex som självskadebeteende”. Detta är ett dåligt definierat och utforskat område, där det saknas systematiserad kunskap och vedertagna begreppskonventioner. Denna uppsats syftar till att undersöka vad som karakteriserar sex som självskadebeteende, och varför personer ägnar sig åt detta. Sammantaget 40 informanter med erfarenhet av klient- och patientarbete inom psykisk hälsovård har besvarat en nätbaserad enkät, med frågor om sexuellt självdestruktiva beteenden samt dessa beteendens funktion. Resultaten indikerade att sex som självskadebeteende förekommer hos olika personer, som särskilt fokus eller som associerat problemområde vid psykologisk behandling, och kan påträffas i olika sammanhang. Förekomsten av dessa beteenden uppskattas av informanterna skilja sig signifikant mellan kvinnor och män. Sexuellt självskadebeteende uppfattas vidare fylla samma typ av funktioner som andra självskadebeteenden. En viktig slutsats är att ytterligare forskning kring fenomenet behövs, exempelvis kring vad som karakteriserar, definierar och avgränsar fenomenet, samt vilket bemötande och behandling som behövs för personer med sexuellt självskadebeteende.}},
  author       = {{Karlsson, Jenny}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Sex som självskadebeteende: fenomenet ur terapeuters perspektiv}},
  year         = {{2013}},
}