Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Positiv psykologi på arbetsplatsen: En experimentell pilotstudie om en tacksamhetsövnings inverkan

Johansson, Andreas LU (2013) PSYK01 20122
Department of Psychology
Abstract (Swedish)
Positiva psykologiövningar har påvisat goda effekter i strävan efter att optimera och främja människors välbefinnande. Speciellt stor potential har tacksamhetsövningar, då deras effekt till skillnad från många andra övningar inte tappar lika mycket allteftersom tiden fortlöper. Pilotstudien gick ut på att kartlägga effekterna av tacksamhetsövningar så som 3 blessings. Syftet med detta var att se om effekterna går att rikta mot specifika områden samt att undersöka hur stor bredd övningens effekter kunde ha. Underlaget skulle kunna vara grunden till en större och mer omfattande framtida studie inom området. De 39 deltagarna i experimentet hade stor demografisk bredd och varierande arbetsuppgifter. Undersökningen delade in deltagarna i två... (More)
Positiva psykologiövningar har påvisat goda effekter i strävan efter att optimera och främja människors välbefinnande. Speciellt stor potential har tacksamhetsövningar, då deras effekt till skillnad från många andra övningar inte tappar lika mycket allteftersom tiden fortlöper. Pilotstudien gick ut på att kartlägga effekterna av tacksamhetsövningar så som 3 blessings. Syftet med detta var att se om effekterna går att rikta mot specifika områden samt att undersöka hur stor bredd övningens effekter kunde ha. Underlaget skulle kunna vara grunden till en större och mer omfattande framtida studie inom området. De 39 deltagarna i experimentet hade stor demografisk bredd och varierande arbetsuppgifter. Undersökningen delade in deltagarna i två grupper efter randomisering, en kontrollgrupp och en experimentellgrupp. Studien var longitudinell under två veckors tid, där flertalet effekter mättes med fyra olika självskattningsformulär. Det som mättes hos deltagarna var nivån av psykosocial arbetsmiljö, självkänsla, optimism och livskvalitet. Effekterna av övningen visade på att optimismen och uppfattningen om den yttre miljön hade förändrats signifikant hos deltagarna i övningsgruppen. Undersökningen visade även upp trender där känslan av tillhörighet och osäkerhet inför arbetslöshet förändrades till det bättre. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Johansson, Andreas LU
supervisor
organization
course
PSYK01 20122
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Positiv psykologi, tacksamhet, 3 blessings, arbetsmiljö, arbetstillfredsställelse, livskvalitet, välbefinnande, optimism.
language
Swedish
id
3436901
date added to LUP
2013-02-07 16:51:53
date last changed
2013-02-07 16:51:53
@misc{3436901,
  abstract     = {{Positiva psykologiövningar har påvisat goda effekter i strävan efter att optimera och främja människors välbefinnande. Speciellt stor potential har tacksamhetsövningar, då deras effekt till skillnad från många andra övningar inte tappar lika mycket allteftersom tiden fortlöper. Pilotstudien gick ut på att kartlägga effekterna av tacksamhetsövningar så som 3 blessings. Syftet med detta var att se om effekterna går att rikta mot specifika områden samt att undersöka hur stor bredd övningens effekter kunde ha. Underlaget skulle kunna vara grunden till en större och mer omfattande framtida studie inom området. De 39 deltagarna i experimentet hade stor demografisk bredd och varierande arbetsuppgifter. Undersökningen delade in deltagarna i två grupper efter randomisering, en kontrollgrupp och en experimentellgrupp. Studien var longitudinell under två veckors tid, där flertalet effekter mättes med fyra olika självskattningsformulär. Det som mättes hos deltagarna var nivån av psykosocial arbetsmiljö, självkänsla, optimism och livskvalitet. Effekterna av övningen visade på att optimismen och uppfattningen om den yttre miljön hade förändrats signifikant hos deltagarna i övningsgruppen. Undersökningen visade även upp trender där känslan av tillhörighet och osäkerhet inför arbetslöshet förändrades till det bättre.}},
  author       = {{Johansson, Andreas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Positiv psykologi på arbetsplatsen: En experimentell pilotstudie om en tacksamhetsövnings inverkan}},
  year         = {{2013}},
}