Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

EKOLOGISK KONST

Lundstedt, Sara LU (2013) KOVK02 20122
Division of Art History and Visual Studies
Abstract (Swedish)
Människan har alltid avbildat naturen. I modern tid har flera konstnärer valt att skapa konst ute i själva landskapet. I detta arbete görs försök till att ringa in några av verken under benämningen ekologisk konst. Syftet är att förklara den ekologiska konstens särställning gentemot andra konstgenrer i en begreppsanalys. En historisk bakgrund ges från så kallade earthworks, konstverk som uppstod i USA:s landskap under 60-talet. Ofta sker en förväxling mellan dessa tidigare earthworks och dagens konst i naturen. För att vidare definiera och exemplifiera ekologisk konst betraktas några samtida verk från Wanås Utställningar. Med en ekokritisk teori kommer de utvalda verken att granskas utifrån frågor som rör hur naturen skildras och behandlas... (More)
Människan har alltid avbildat naturen. I modern tid har flera konstnärer valt att skapa konst ute i själva landskapet. I detta arbete görs försök till att ringa in några av verken under benämningen ekologisk konst. Syftet är att förklara den ekologiska konstens särställning gentemot andra konstgenrer i en begreppsanalys. En historisk bakgrund ges från så kallade earthworks, konstverk som uppstod i USA:s landskap under 60-talet. Ofta sker en förväxling mellan dessa tidigare earthworks och dagens konst i naturen. För att vidare definiera och exemplifiera ekologisk konst betraktas några samtida verk från Wanås Utställningar. Med en ekokritisk teori kommer de utvalda verken att granskas utifrån frågor som rör hur naturen skildras och behandlas i kulturen. Här presenteras möjliga kriterier för ekologisk konst, att den samspelar med sin naturliga omgivning, är ekologiskt producerad, samt symboliserar naturen och/eller har ekologiska effekter. Tidigare forskning, som redovisas i arbetet, argumenterar för att konsten eventuellt kan ha en inverkan på människors miljöengagemang. Författaren anser att en definition av ekologisk konst behövs för att öka förståelsen för hur samtida verk talar om natur och miljö. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Lundstedt, Sara LU
supervisor
organization
alternative title
Definitioner av samtida verk i och för naturen
course
KOVK02 20122
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
ekologisk, konst, earthworks, land, art, landskap, wanås, skulptur, ekokritik, miljöengagemang
language
Swedish
id
3458973
date added to LUP
2013-02-27 10:56:05
date last changed
2013-02-27 10:56:05
@misc{3458973,
  abstract     = {{Människan har alltid avbildat naturen. I modern tid har flera konstnärer valt att skapa konst ute i själva landskapet. I detta arbete görs försök till att ringa in några av verken under benämningen ekologisk konst. Syftet är att förklara den ekologiska konstens särställning gentemot andra konstgenrer i en begreppsanalys. En historisk bakgrund ges från så kallade earthworks, konstverk som uppstod i USA:s landskap under 60-talet. Ofta sker en förväxling mellan dessa tidigare earthworks och dagens konst i naturen. För att vidare definiera och exemplifiera ekologisk konst betraktas några samtida verk från Wanås Utställningar. Med en ekokritisk teori kommer de utvalda verken att granskas utifrån frågor som rör hur naturen skildras och behandlas i kulturen. Här presenteras möjliga kriterier för ekologisk konst, att den samspelar med sin naturliga omgivning, är ekologiskt producerad, samt symboliserar naturen och/eller har ekologiska effekter. Tidigare forskning, som redovisas i arbetet, argumenterar för att konsten eventuellt kan ha en inverkan på människors miljöengagemang. Författaren anser att en definition av ekologisk konst behövs för att öka förståelsen för hur samtida verk talar om natur och miljö.}},
  author       = {{Lundstedt, Sara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{EKOLOGISK KONST}},
  year         = {{2013}},
}