Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet då barnet i familjen insjuknat i Diabetes typ 1

Regnander, Charlotte LU and Persson, Annica LU (2013) SBUM50 20122
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
När ett barn insjuknar i diabetes typ 1 påverkas hela familjen. Mödrar och fäder till barn som insjuknat upplever och hanterar beskedet på olika sätt beroende på familjens individuella förmåga till anpassning av det nya vardagslivet.Syftet med studien var att undersöka inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet 6 månader efter att deras barn insjuknat i diabetes typ 1, samt undersöka om det finns någon skillnad mellan hur mödrar och fäder påverkats av barnets sjukdom. Frågeformuläret PedsQLTM Family Impact Module skickades ut till 140 föräldrar till 70 nyinsjuknade barn, varav 120 mödrar och fäder besvarade frågeformuläret och är inkluderade i studien. Resultatet visade att barnets insjuknande har inverkan på familjens... (More)
När ett barn insjuknar i diabetes typ 1 påverkas hela familjen. Mödrar och fäder till barn som insjuknat upplever och hanterar beskedet på olika sätt beroende på familjens individuella förmåga till anpassning av det nya vardagslivet.Syftet med studien var att undersöka inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet 6 månader efter att deras barn insjuknat i diabetes typ 1, samt undersöka om det finns någon skillnad mellan hur mödrar och fäder påverkats av barnets sjukdom. Frågeformuläret PedsQLTM Family Impact Module skickades ut till 140 föräldrar till 70 nyinsjuknade barn, varav 120 mödrar och fäder besvarade frågeformuläret och är inkluderade i studien. Resultatet visade att barnets insjuknande har inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet. Vissa signifikanta skillnader fanns mellan mödrar och fäders upplevelser, dock visar resultatet på att mödrarna genomgående i studien skattade sin livskvalitet lägre än fäderna. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Regnander, Charlotte LU and Persson, Annica LU
supervisor
organization
course
SBUM50 20122
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Diabetes typ 1, familj, hälsorelaterad livskvalitet
language
Swedish
id
3460051
date added to LUP
2013-05-29 11:32:38
date last changed
2015-12-14 13:21:30
@misc{3460051,
  abstract     = {{När ett barn insjuknar i diabetes typ 1 påverkas hela familjen. Mödrar och fäder till barn som insjuknat upplever och hanterar beskedet på olika sätt beroende på familjens individuella förmåga till anpassning av det nya vardagslivet.Syftet med studien var att undersöka inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet 6 månader efter att deras barn insjuknat i diabetes typ 1, samt undersöka om det finns någon skillnad mellan hur mödrar och fäder påverkats av barnets sjukdom. Frågeformuläret PedsQLTM Family Impact Module skickades ut till 140 föräldrar till 70 nyinsjuknade barn, varav 120 mödrar och fäder besvarade frågeformuläret och är inkluderade i studien. Resultatet visade att barnets insjuknande har inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet. Vissa signifikanta skillnader fanns mellan mödrar och fäders upplevelser, dock visar resultatet på att mödrarna genomgående i studien skattade sin livskvalitet lägre än fäderna.}},
  author       = {{Regnander, Charlotte and Persson, Annica}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Inverkan på familjens hälsorelaterade livskvalitet då barnet i familjen insjuknat i Diabetes typ 1}},
  year         = {{2013}},
}