Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Segregation på fotbollsplanen: En studie av stacking i herrallsvenskan i fotboll

Bergstrand, Elias LU (2013) SOCK01 20122
Sociology
Abstract (Swedish)
Svensk herrfotboll anses ibland vara en ovanligt god arena för integration. På fotbollsplanen spelar ju bakgrunden ingen roll, kan det heta. Tidigare forskning i bland annat USA har emellertid visat att minoriteter ofta varit kraftigt underrepresenterade i de mest inflytelserika positionerna inom olika lagidrotter. Detta fenomen har kallats för stacking. Syftet med den här uppsatsen är att undersöka om stacking förekommer också i svensk herrfotboll. Korstabellanalyser visade att så i hög utsträckning var fallet, åtminstone under de åtta omgångar av Allsvenskan 2012 som undersöktes. Minoritetsspelare var således underrepresenterade i de mest inflytelserika positionerna, medan ”helsvenska” spelare var överrepresenterade i dessa positioner.... (More)
Svensk herrfotboll anses ibland vara en ovanligt god arena för integration. På fotbollsplanen spelar ju bakgrunden ingen roll, kan det heta. Tidigare forskning i bland annat USA har emellertid visat att minoriteter ofta varit kraftigt underrepresenterade i de mest inflytelserika positionerna inom olika lagidrotter. Detta fenomen har kallats för stacking. Syftet med den här uppsatsen är att undersöka om stacking förekommer också i svensk herrfotboll. Korstabellanalyser visade att så i hög utsträckning var fallet, åtminstone under de åtta omgångar av Allsvenskan 2012 som undersöktes. Minoritetsspelare var således underrepresenterade i de mest inflytelserika positionerna, medan ”helsvenska” spelare var överrepresenterade i dessa positioner. Vidare diskuteras det i uppsatsen vad detta kan tänkas bero på. Vissa forskare har menat att det beror på diskriminering inom idrotten, andra att det beror på andra faktorer. Jag argumenterar i den här uppsatsen för att de stackingmönster som finns i svensk fotboll framför allt beror på stereotypa föreställningar om minoritetsspelare; stereotypa föreställningar som, menar jag, leder till att minoritetsspelare redan i väldigt tidig ålder exkluderas från de mest inflytelserika positionerna. Det behövs dock mer forskning för att kunna stödja detta. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Bergstrand, Elias LU
supervisor
organization
course
SOCK01 20122
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
stacking, fotboll, diskriminering
language
Swedish
id
3469979
date added to LUP
2013-02-25 15:24:08
date last changed
2013-02-25 15:24:08
@misc{3469979,
  abstract     = {{Svensk herrfotboll anses ibland vara en ovanligt god arena för integration. På fotbollsplanen spelar ju bakgrunden ingen roll, kan det heta. Tidigare forskning i bland annat USA har emellertid visat att minoriteter ofta varit kraftigt underrepresenterade i de mest inflytelserika positionerna inom olika lagidrotter. Detta fenomen har kallats för stacking. Syftet med den här uppsatsen är att undersöka om stacking förekommer också i svensk herrfotboll. Korstabellanalyser visade att så i hög utsträckning var fallet, åtminstone under de åtta omgångar av Allsvenskan 2012 som undersöktes. Minoritetsspelare var således underrepresenterade i de mest inflytelserika positionerna, medan ”helsvenska” spelare var överrepresenterade i dessa positioner. Vidare diskuteras det i uppsatsen vad detta kan tänkas bero på. Vissa forskare har menat att det beror på diskriminering inom idrotten, andra att det beror på andra faktorer. Jag argumenterar i den här uppsatsen för att de stackingmönster som finns i svensk fotboll framför allt beror på stereotypa föreställningar om minoritetsspelare; stereotypa föreställningar som, menar jag, leder till att minoritetsspelare redan i väldigt tidig ålder exkluderas från de mest inflytelserika positionerna. Det behövs dock mer forskning för att kunna stödja detta.}},
  author       = {{Bergstrand, Elias}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Segregation på fotbollsplanen: En studie av stacking i herrallsvenskan i fotboll}},
  year         = {{2013}},
}