Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Föräldrarnas tillfredsställelse med vården efter att deras barn diagnostiserats med diabetes typ 1

Strid, Therese LU and Carlsson, Teresa LU (2013) SBUM50 20122
Department of Health Sciences
Abstract (Swedish)
I Sverige är diabetes typ 1 en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Den största incidensökning finns bland barn yngre än fem år. Övergripande mål för diabetesbehandling är en god metabol kontroll med egenvårdskunskaper som föräldrarna och barnen får i samband med insjuknandet. Syftet med studien var att undersöka föräldrarnas tillfredställelse med vården 6 månader efter att deras barn diagnostiserats med diabetes typ 1 samt om det finns skillnader i graden av tillfredställelsen med vården mellan mödrar och fäder. Frågeformuläret som användes var PedsQLTM Healthcare Satisfaction Generic Module, som besvarades av 122 föräldrar till 67 nydiagnostiserade barn. Resultatet visade att föräldrar i hög grad är tillfredställda med den... (More)
I Sverige är diabetes typ 1 en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Den största incidensökning finns bland barn yngre än fem år. Övergripande mål för diabetesbehandling är en god metabol kontroll med egenvårdskunskaper som föräldrarna och barnen får i samband med insjuknandet. Syftet med studien var att undersöka föräldrarnas tillfredställelse med vården 6 månader efter att deras barn diagnostiserats med diabetes typ 1 samt om det finns skillnader i graden av tillfredställelsen med vården mellan mödrar och fäder. Frågeformuläret som användes var PedsQLTM Healthcare Satisfaction Generic Module, som besvarades av 122 föräldrar till 67 nydiagnostiserade barn. Resultatet visade att föräldrar i hög grad är tillfredställda med den initiala vården. Signifikant skillnad mellan mödrar och fäder framkom inom områdena tekniska färdigheter och känslomässiga behov. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Strid, Therese LU and Carlsson, Teresa LU
supervisor
organization
course
SBUM50 20122
year
type
H1 - Master's Degree (One Year)
subject
keywords
Diabetes typ 1, Föräldrar, PedsQL, Tillfredsställelse
language
Swedish
id
3626320
date added to LUP
2013-05-29 11:31:43
date last changed
2015-12-14 13:21:30
@misc{3626320,
  abstract     = {{I Sverige är diabetes typ 1 en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Den största incidensökning finns bland barn yngre än fem år. Övergripande mål för diabetesbehandling är en god metabol kontroll med egenvårdskunskaper som föräldrarna och barnen får i samband med insjuknandet. Syftet med studien var att undersöka föräldrarnas tillfredställelse med vården 6 månader efter att deras barn diagnostiserats med diabetes typ 1 samt om det finns skillnader i graden av tillfredställelsen med vården mellan mödrar och fäder. Frågeformuläret som användes var PedsQLTM Healthcare Satisfaction Generic Module, som besvarades av 122 föräldrar till 67 nydiagnostiserade barn. Resultatet visade att föräldrar i hög grad är tillfredställda med den initiala vården. Signifikant skillnad mellan mödrar och fäder framkom inom områdena tekniska färdigheter och känslomässiga behov.}},
  author       = {{Strid, Therese and Carlsson, Teresa}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Föräldrarnas tillfredsställelse med vården efter att deras barn diagnostiserats med diabetes typ 1}},
  year         = {{2013}},
}