Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Uppsägning på grund av bristande duglighet

Havlund, Jonas LU (2013) LAGF03 20131
Department of Law
Abstract (Swedish)
Denna uppsats behandlar uppsägning av personliga skäl p.g.a. bristande duglighet. Vad som är bristande duglighet är något som inte går att ge ett generellt svar på. En individuell bedömning av arbetstagarens arbetsprestation måste göras i varje situation. En slutsats som går att dra är dock att arbetsprestationen måste vara av betydande skillnad och inte vara tillfällig för att bristande duglighet ska anses föreligga. Syftet med uppsatsen är att utreda vilka krav som ställs för att en uppsägning p.g.a. bristande duglighet ska anses vara sakligt grundad. Förutom att arbetsgivaren måste kunna visa på att en bristande duglighet hos arbetstagaren föreligger måste även andra åtgärder ha vidtagits innan ett uppsägningsbeslut. En uppsägning ska... (More)
Denna uppsats behandlar uppsägning av personliga skäl p.g.a. bristande duglighet. Vad som är bristande duglighet är något som inte går att ge ett generellt svar på. En individuell bedömning av arbetstagarens arbetsprestation måste göras i varje situation. En slutsats som går att dra är dock att arbetsprestationen måste vara av betydande skillnad och inte vara tillfällig för att bristande duglighet ska anses föreligga. Syftet med uppsatsen är att utreda vilka krav som ställs för att en uppsägning p.g.a. bristande duglighet ska anses vara sakligt grundad. Förutom att arbetsgivaren måste kunna visa på att en bristande duglighet hos arbetstagaren föreligger måste även andra åtgärder ha vidtagits innan ett uppsägningsbeslut. En uppsägning ska enligt förarbetena till anställningsskyddslagen och praxis vara en sista utväg när allt annat redan prövats. Därför ställs höga krav på att arbetsgivaren har försökt med andra åtgärder såsom upplyst arbetstagaren tydligt om att en risk för anställningen föreligger, gett instruktioner om vad som behöver bättras, gett möjlighet till bättring och i vissa fall erbjuda kompetensutveckling. Om inga åtgärder fungerar finns bara uppsägningsbeslutet kvar, men innan det effektueras måste arbetsgivaren göra en omplaceringsutredning för att se om det finns möjlighet för en omplacering av arbetstagaren inom företaget. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Havlund, Jonas LU
supervisor
organization
course
LAGF03 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
arbetsrätt, uppsägning, bristande duglighet, arbetsprestation, saklig grund
language
Swedish
id
3800815
date added to LUP
2013-10-18 13:04:27
date last changed
2013-10-18 13:04:27
@misc{3800815,
  abstract     = {{Denna uppsats behandlar uppsägning av personliga skäl p.g.a. bristande duglighet. Vad som är bristande duglighet är något som inte går att ge ett generellt svar på. En individuell bedömning av arbetstagarens arbetsprestation måste göras i varje situation. En slutsats som går att dra är dock att arbetsprestationen måste vara av betydande skillnad och inte vara tillfällig för att bristande duglighet ska anses föreligga. Syftet med uppsatsen är att utreda vilka krav som ställs för att en uppsägning p.g.a. bristande duglighet ska anses vara sakligt grundad. Förutom att arbetsgivaren måste kunna visa på att en bristande duglighet hos arbetstagaren föreligger måste även andra åtgärder ha vidtagits innan ett uppsägningsbeslut. En uppsägning ska enligt förarbetena till anställningsskyddslagen och praxis vara en sista utväg när allt annat redan prövats. Därför ställs höga krav på att arbetsgivaren har försökt med andra åtgärder såsom upplyst arbetstagaren tydligt om att en risk för anställningen föreligger, gett instruktioner om vad som behöver bättras, gett möjlighet till bättring och i vissa fall erbjuda kompetensutveckling. Om inga åtgärder fungerar finns bara uppsägningsbeslutet kvar, men innan det effektueras måste arbetsgivaren göra en omplaceringsutredning för att se om det finns möjlighet för en omplacering av arbetstagaren inom företaget.}},
  author       = {{Havlund, Jonas}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Uppsägning på grund av bristande duglighet}},
  year         = {{2013}},
}