Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Proportionalitet i straffsystemet – fokus på narkotikabrott

Letth, Christoffer LU (2013) LAGF03 20131
Department of Law
Abstract (Swedish)
Den här uppsatsen syftar till att undersöka vilka roll proportionalitetsprincipen har i det svenska straffsystemet och framförallt i förhållande till narkotikabrott. Uppsatsen går igenom straffets ideologiska grunder såväl som straffrätten och narkotikastraffrättens historiska utveckling för att till slut landa i dagens straffsystem. En redogörelse av straffmätning och påföljdsval tar därefter vid och uppsatsen avstannar sedan i ett avsnitt särskilt ägnat åt proportionalitet. Den slutsats som dras är att i stort så har svensk straffrätt infört förtjänst som huvudsaklig grund vid straffmätning men att det finns vissa områden som har undantagits utifrån politiska hänsynstagande. Artbrottsinstitutet såväl som en generell ovilja att ta... (More)
Den här uppsatsen syftar till att undersöka vilka roll proportionalitetsprincipen har i det svenska straffsystemet och framförallt i förhållande till narkotikabrott. Uppsatsen går igenom straffets ideologiska grunder såväl som straffrätten och narkotikastraffrättens historiska utveckling för att till slut landa i dagens straffsystem. En redogörelse av straffmätning och påföljdsval tar därefter vid och uppsatsen avstannar sedan i ett avsnitt särskilt ägnat åt proportionalitet. Den slutsats som dras är att i stort så har svensk straffrätt infört förtjänst som huvudsaklig grund vid straffmätning men att det finns vissa områden som har undantagits utifrån politiska hänsynstagande. Artbrottsinstitutet såväl som en generell ovilja att ta proportionalitet i beaktande vid utformningen av straffskalan för narkotikabrott har lett till en bristande ideologisk koherens inom det svenska straffsystemet. (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Letth, Christoffer LU
supervisor
organization
course
LAGF03 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
straffrätt, proportionalitet, narkotika
language
Swedish
id
3800869
date added to LUP
2013-09-11 14:21:23
date last changed
2013-09-11 14:21:23
@misc{3800869,
  abstract     = {{Den här uppsatsen syftar till att undersöka vilka roll proportionalitetsprincipen har i det svenska straffsystemet och framförallt i förhållande till narkotikabrott. Uppsatsen går igenom straffets ideologiska grunder såväl som straffrätten och narkotikastraffrättens historiska utveckling för att till slut landa i dagens straffsystem. En redogörelse av straffmätning och påföljdsval tar därefter vid och uppsatsen avstannar sedan i ett avsnitt särskilt ägnat åt proportionalitet. Den slutsats som dras är att i stort så har svensk straffrätt infört förtjänst som huvudsaklig grund vid straffmätning men att det finns vissa områden som har undantagits utifrån politiska hänsynstagande. Artbrottsinstitutet såväl som en generell ovilja att ta proportionalitet i beaktande vid utformningen av straffskalan för narkotikabrott har lett till en bristande ideologisk koherens inom det svenska straffsystemet.}},
  author       = {{Letth, Christoffer}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Proportionalitet i straffsystemet – fokus på narkotikabrott}},
  year         = {{2013}},
}