Skip to main content

LUP Student Papers

LUND UNIVERSITY LIBRARIES

Bibeln materialiserad : utformning, format och plattformar i historisk och nutida utgivning

Björling, My LU and Fredin, Sara LU (2013) FBMK11 20131
Division of Publishing Studies
Abstract (Swedish)
I Bibeln materialiserad har åtta bibelutgåvor jämförts med varandra i syfte att försöka förstå hur den fysiska boken förändras, materiellt och funktionsmässigt, genom historien och på dagens digitaliserade bokmarknad. Den fysiska bokens förändring är av intresse då den samtida bokmarknaden präglas av ett förändrat medielandskap där den tryckta codexen bara är ett medium bland andra. Detta resulterar i att bokens materiella form och funktion inte längre är lika självklar. Tre äldre biblar, från 1541, 1622 och 1703, två samtida tryckta biblar från 2000 och 2011 samt två app-böcker och en e-bok utgör materialet. De äldre, de samtida och de digitala utgåvorna jämförs i tre par för att sedan analyseras samtidigt i relation till olika relevanta... (More)
I Bibeln materialiserad har åtta bibelutgåvor jämförts med varandra i syfte att försöka förstå hur den fysiska boken förändras, materiellt och funktionsmässigt, genom historien och på dagens digitaliserade bokmarknad. Den fysiska bokens förändring är av intresse då den samtida bokmarknaden präglas av ett förändrat medielandskap där den tryckta codexen bara är ett medium bland andra. Detta resulterar i att bokens materiella form och funktion inte längre är lika självklar. Tre äldre biblar, från 1541, 1622 och 1703, två samtida tryckta biblar från 2000 och 2011 samt två app-böcker och en e-bok utgör materialet. De äldre, de samtida och de digitala utgåvorna jämförs i tre par för att sedan analyseras samtidigt i relation till olika relevanta teorier. De teoretiska perspektiv som använts mest grundar sig på verk av Walter Ong, Kristina Lundblad samt Freidrich Kittler. Resultatet av undersökningen visar att Bibeln, trots sin förändrade materialitet, förblir i stort sett likadan till sin form och struktur idag som på 1500-talet i Sverige. Den har t ex. alltid varit tänkt att läsas multisekventiellt, detta i relation till faktorer som intertextuella referenser har fått uppsatsförfattarna att ställa sig frågan om Bibeln inte är en av, eller rentav den första, hypertexten i världen (Less)
Please use this url to cite or link to this publication:
author
Björling, My LU and Fredin, Sara LU
supervisor
organization
course
FBMK11 20131
year
type
M2 - Bachelor Degree
subject
keywords
Bibeln, Vasabibel, Karl XII:s Bibel, Bibel 2000, bibelapp, e-bok, Förlags- och bokmarknadskunskap, Bokhistoria
language
Swedish
id
3809640
date added to LUP
2014-10-07 09:53:54
date last changed
2014-10-07 09:53:54
@misc{3809640,
  abstract     = {{I Bibeln materialiserad har åtta bibelutgåvor jämförts med varandra i syfte att försöka förstå hur den fysiska boken förändras, materiellt och funktionsmässigt, genom historien och på dagens digitaliserade bokmarknad. Den fysiska bokens förändring är av intresse då den samtida bokmarknaden präglas av ett förändrat medielandskap där den tryckta codexen bara är ett medium bland andra. Detta resulterar i att bokens materiella form och funktion inte längre är lika självklar. Tre äldre biblar, från 1541, 1622 och 1703, två samtida tryckta biblar från 2000 och 2011 samt två app-böcker och en e-bok utgör materialet. De äldre, de samtida och de digitala utgåvorna jämförs i tre par för att sedan analyseras samtidigt i relation till olika relevanta teorier. De teoretiska perspektiv som använts mest grundar sig på verk av Walter Ong, Kristina Lundblad samt Freidrich Kittler. Resultatet av undersökningen visar att Bibeln, trots sin förändrade materialitet, förblir i stort sett likadan till sin form och struktur idag som på 1500-talet i Sverige. Den har t ex. alltid varit tänkt att läsas multisekventiellt, detta i relation till faktorer som intertextuella referenser har fått uppsatsförfattarna att ställa sig frågan om Bibeln inte är en av, eller rentav den första, hypertexten i världen}},
  author       = {{Björling, My and Fredin, Sara}},
  language     = {{swe}},
  note         = {{Student Paper}},
  title        = {{Bibeln materialiserad : utformning, format och plattformar i historisk och nutida utgivning}},
  year         = {{2013}},
}